POSLOVI I ZARADE NAŠIH RADNIKA U NEMAČKOJ

Dugi niz godina u potrazi za boljim životom radnici iz Srbije odlaze najčešće u Nemačku. Najjača evropska ekonomija privlači nekvalifikovane, ali i visokoobrazovane, negovatelje, zanatlije, ugostitelje, lekare i druge radnike u raznim sektorima. Naravno, i sve više vozača.

Treba reći da zvanični podaci Službe za zapošljavanje potvrdjuju spremnost nemačkih poslodavaca da angažuju medicinsko osoblje, sezonske radnike, gradjevince, vozače iz Srbije. Velika tražnja za vozačima širom sveta doprinela je poboljšanju njihovog statusa u Nemačkoj.

Kako rade i koliko zaradjuju naši vozači u Nemačkoj?

Naši vozači kamiona koji već dugi niz godina rade u Nemačkoj kažu da se poslednjih godina njihova zarada značajno povećala. Sada oni zaradjuju od 2.000 do 2.500 evra mesečno. Pri tom poslodavci u želji da zadrže dobre vozače često isplaćuju i dodatak za stan i hranu.

Značajno je i to što je vozačima iz Srbije sada znatno lakše da dodju do posla u Nemačkoj. Naš radnik koji već dvadesetak godina vozi kamion u Nemačkoj kaže:

– Ranije je postajalo mnogo ograničenja. Jedno od najvećih je bilo to što vozači koji su dolazili iz Srbije, nisu mogli da rade svoj posao duže od 6 meseci bez ponovnog polaganja vozačkog ispita. A to je bio dugotrajan proces u toku koga ste bili primorani da tražite dodatni posao, ali i trošak od čak nekoliko hiljada evra. Danas srpska vozačka dozvola važi i u Nemačkoj – objašnjava on.

Opisujući uslove rada naš sunarodnik napominje da sada ima petodnevnu radnu nedelju i slobodan vikend, pa dodaje:

– Na put se ide 3 puta nedeljno po 9 sati, i dva puta nedeljno po 7 sati. Dnevna vožnja izgleda tako da se vozi cetiri i po sata, sa pauzom od 45 minuta. S druge strane, vozači internacionalnog saobraćaja provedu više dana na putu, a često vikend provedu i u nekoj drugoj zemlji, ali njima je plata i veća – kaže naš sunarodnik.

Pojedinačne zarade vozača zavise i od niza drugih faktora, pa i od toga u kojoj nemačkoj pokrajini rade.

Plate vozača kamiona u Nemačkoj – mesečno, u bruto iznosu

  Meklenburg – Zapadna Pomeranija                           2.742 evra

       Hamburg                                                                    2.628 evra

       Tiringija                                                                      2.620 evra

       Baden-Vitenberg                                                        2.600 evra

       Šlezvig-Holštajn                                                         2.586 evra

A koliko zaradjuju naši radnici u drugim sektorima?

Podaci kažu da najviše naših radnika u Nemačkoj radi u ugostiteljtvu. Zavisno od vrste posla i mesta gde rade, i zarade se razlikuju, a u proseku iznose oko 1.800 evra.

Posebno poslednjih godina u Nemačkoj je posao pronašlo mnogo naših medicinskih sestara. One zaradjuju do 2.600 evra mesečno.

Gradjevinska delatnost je u Nemačkoj u velikoj ekspanziji, pa je to bila prilika da mnogo naših radnika različitih profila pronadje posao ovde. U zavisnosti od njihove stručnosti, mesečno mogu da zarade do 3.000 evra.

Naši radnici u Nemačkoj rade u različitim delatnostima, na više i manje cenjenim pozicijama. No, najviše radnika iz Srbije u Nemačkoj radi one manje plaćene poslove za koje je potrebna srednja stručna sprema i površno znanje nemačkog jezika. Tako radnici u proizvodnji, na poslovima obezbedjenja, čišćenja i održavanja mogu da zarade do 2.000 evra mesečno.

Najbolje plaćeni radnici iz Srbije u Nemačkoj su u oblasti biotehnologija, finansijskih usluga i usluga osiguranja, energetike i IT sector.

( izvor: Plutonlogistics )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *