Posao u Slovačkoj – samo ako ste temeljno proverili poslodavca !

U različitim delatnostima i u brojnim mestima nudi se posao u Slovačkoj našim radnicima. Ponuda poslova u Slovačkoj je ogromna, a deficit radne snage veliki, ugovori sklopljeni, a posao nema ko da izvrši. Izazovi upućeni našim radnicima sustižu jedan drugi, ali i prevare vrebaju sa svih strana!

Sve brojniji posrednici u zapošljavanju menjaju svoje metode i postupke, ali ih uvek zasnivaju na dugotrajnom čekanju i nadi nezaposlenih radnika da će pronaći dobar posao.

?????????????????????????????????????????????????????????
?????????????????????????????????????????????????????????

Tako je i novoosnovana firma “Predirecting people” samo u toku novembra prošle godine na rad u Slovačku uputila preko 600 radnika iz Srbije. Svi zaposleni su zaključili ugovore o radu sa firmom “Predirecting people”, a anekse ugovora sa firmom “Bang Joo electronics Slovakia”, u kojoj rade na montaži uredjaja za domaćinstvo, na period od tri meseca, sa navodom da se upućuju na stručnu obuku.

Firma “Predirecting people”, registrovana za konsultantske usluge, nema pogone za proizvodnju i montažu, tako da nema uslova za upućivanje zaposlenih na takvu obuku.

Zbog navedenog, protiv poslodavca „Predirecting people“ i odgovornog lica biće podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog učinjenog prekršaja iz člana 26, st. 1, tačka 1 Zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti, jer su ugovorom zaključenim sa stranim licem predvideli ustupanje svojih zaposlenih tom pravnom licu, što nije dozvoljeno – navode u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ovde posebno treba istaći da je i ova firma u vlasništvu slovačke državljanke, kao i pet drugih firmi registrovanih na istoj adresi, u Novom Sadu, a bave se upućivanjem radnika na rad u Slovačku. Nijedna od ovih firmi nema dozvolu za posredovanje u zapošljavanju za druge poslodavce, a i firma koja je imala dozvolu izgubila ju je, baš zbog nepoštovanja propisa.

U Ministarstvu za rad i zapošljavanje podsećaju na propise koji definišu uslove pod kojima se radnici upućuju na rad u inostranstvo. Tako navode da se zaposleni mogu upućivati na službeni put u inostranstvo, ali samo za potrebe privredne aktivnosti poslodavca – uputioca. To ne može biti korišćeno kao modus za upućivanje na rad u inostranstvo, za potrebe drugog poslodavca.

Naravno, najgore je bilo onim prevarenim radnicima koji nisu ni dobili posao. Ugovori koje su potpisali sa poslodavcem iz Srbije otkrili su da je i ova firma, kao i neke druge novoosnovane, bez dozvole nadležnog ministrarstva posredovala u upućivanju naših radnika na rad u inostranstvo.

( izvor: Blic )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *