Posao u Rusiji – kako do legalnog zaposlenja?

Kako legalno naći zaposlenje u Ruskoj Federaciji?

Rusija je poslatala popularna destinacija za naše radnije, i to posebno za gradjevinske radnike. Lošu ekonomsku situaciju, i već atraktivne zarade koriste mnogi za obmanjivanje naših radnika. U nastavku teksta ćemo Vam predočiti kako da legalno nadjete posao u Ruskoj Federaciji, odnosno kako da se klonite mogućih prevara.

rusija_posao

Državljani RS mogu u principu legalno da se zaposle u Rusiji, samo ako imaju radnu vizu za Rusku Federaciju. Odlazak u Rusiju radi zaposlenja, bez vize za rad, već samo sa pasošem, znači kršenje zakona Ruske Federacije, i povlači za sobom zabranu ulaska u Rusiju na 5 godina.

Kako do radne vize?

Radna viza se dobija isključivo LIČNO u Ambasadi Ruske Federacije, a na osnovu poziva izdatog od Federalne migracione službe Rusije, kome je Ruski poslodavac prethnodno uputio zahtev. Podnošenje zahteva za 1 ulazak košta od 50 do 100 americkih dolara. Više o dokumentaciji potrebnoj za vizu, možete videti na sajtu Ambasade RF u Beogradu.
Radna viza se kasnije može produžiti u skladu sa trajanjem ugovora o radu, ali ne i duže od jedne godine. Zahtev podnosi poslodavac, a po isteku ove godine radnik mora da napusti Rusiju. Za nastavak rada u Rusiji, morate se obratiti Ambasadi i podneti novi zahtev.

Kada već dobijete vizu, i odete tamo, poslodavac je dužan da Vas u roku od 7 dana od dolaska prijavi/registruje Migracionoj službi RF.

Kako do radne dozvole?

RADNU DOZVOLU obezbeđuje poslodavac u Rusiji, za period trajanja ugovora o radu, ali ne duže od jedne godine.Nakon produžetka trajanja radne vize i dobijanja radne dozvole radnik ne može da promeni poslodavca ili geografski region. Ako radnik želi da radi kod drugog poslodavca, postojeća radna viza biće poništena, a radnik mora da dobije pozivno pismo od novog poslodavca i drugu radnu vizu, i to naravno u Ambasadi, koja jedino može da izdaje vize.

Još jednom ponavljamo da rad bez radne vize nije moguć u Ruskoj Federaciji za dežavljane Srbije. Obećanja da se može raditi bez radne vize i da će poslodavac u roku od 30 dana obezbediti radnu dozvolu su uglavnom netačna, i imajte u vidu da se možda žrtva prevare.

O čemu da vodite računa pre odlaska?

Ako idete u Rusiju preko agencija za zapošljavanje i posrednika, morate biti posebno oprezni. Posebno ako Vam obećaju da će radna viza biti izdata po dolasku radnika u Rusiji.

Ukoliko migraciona služba Rusije pronadje radnika bez vize i dozbole, isti se po hitnom postupku deportuje iz Rusije, i izdaje mu se zabrana ulaska na period do 5 godina.

Vodite raluna i o tome da ne postanete žrtva „prinudnog rada“ koji je česta pojava danas u Rusiji, kada su u pitanju naši radnici. Dakle to su uglavnom slučajevi kada naš radnik odlazi bez vize, ako Vam poslodavac oduzme pasoš, ako kasni sa isplatom, ako Vam poslodavac preti da će Vas prijaviti migracionoj službi, ako Vam brani sindikalno udruživanje, odnosno ne isplaćuje ugovorenu naknadu.

Ako smatrate da ste žrtva prinudnog rada u RF, obavezno se morate prijaviti Ambasadi naše zemlje u Moskvi.

3 Komentara

  1. Bojana 25. oktobra 2015. Reply
  2. igor 6. marta 2016. Reply
  3. arnel 22. jula 2016. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *