POSAO U NEMAČKOJ ZA MEDICINSKE SESTRE SA SIGURNIM POSREDNIKOM

Medicinske sestre i tehničari odlaze odavde i traže posao u Nemačkoj već dugo vremena. Znamo i da ga nalaze lakše od drugih radnika. Ali, njihova pojedinačna iskustva su vrlo različita, pa nije mali broj onih koji su razočarani, iznevereni.

Medju onim brojnijim koji su, uglavnom, ostvarili svoja očekivanja su oni koji su se opredelili za posredovanje renomiranih, pouzdanih institucija. Projekat „Triple Win“ je jedan od takvih u okviru kojeg Nemačka agencija za medjunarodnu saradnju GIZ sprovodi odabir kandidata.

Projekat je utemeljen na Sporazumu o posredovanju i privremenom zapošljavanju radnika, državljana Srbije u Nemačkoj, koji je potpisan još 2013.godine. Deficit zdravstvenih radnika, posebno medicinskih sestara i tehničara, u Nemačkoj je prisutan dugi niz godina. I pored značajnog angažmana zdravstvenih radnika iz inostranstva, potreba za njima ne jenjava, pa stručnjaci procenjuju da će do kraja 2025.godine još 150.000 medicinskih sestara i tehničara biti potrebno Nemačkoj.

Projekat „Triple Win“ se u rešavanju ovog problema okrenuo zemljama koje su na svojim tržištima rada imali medicinsko osoblje koje je tražilo posao. Odabir je pao na Tunis, Filipine, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

GIZ je projektom predvideo da se odabir kandidata sprovodi svake godine u tri kruga. Prvi konkursni rok ove godine bio je otvoren do 19.janura, pa se baš sada održavaju intervjui u Kragujevcu, odnosno Beogradu. Pozivi se objavljuju na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje.

Sledeći ovogodišnji krug planiran je za period od 27.marta do 26.aprila, a poslednji krug će se održati od 21.avgusta do 4.oktobra, ove godine.

Kome je konkurs namenjen?

Kao i prethodnih godina, projekat Triple Win namenjen je stručnom medicinskom osoblju, sa zvanjima koja se u našoj zemlji ostvaruju srednjoškolskim obrazovanjem. To su medicinske sestre i tehničari opšteg i pedijatrijskog smera.

Uz diplomu koja potvrdjuje stečeno profesionalno zvanje, poželjno je da kandidati imaju odredjeno predznanje nemačkog jezika. Naravno, idealno bi bilo da je to znanje na nivou B1.

Ono što obavezno treba istaći kao okolnost koja može biti od posebne koristi odabranim kandidatima je činjenica da projekat Triple Win u prvom tromesečju od dolaska zdravstvenog radnika u Nemačku pruža podršku i prati njihovu integraciju preko integracionog savetnika.

Uspešnost projekta, svakako, potvrdjuje i podatak da je od pokretanja projekta u Srbiji čak 660 medicinskih sestara i tehničara opšteg i pedijatrijskog smera dobilo posao u Nemačkoj.

( izvor: Beta/Dnevnik )

Jedan komentar

  1. Stevan 24. februara 2019. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *