Kako do posla u Nemačkim železnicama

Iako su poslednji podaci govorili o usporavanju rasta nemačke privrede, tržište rada u Nemačkoj i dalje ima veliku tražnju za radnicima različitih profila i nivoa stručnosti. Sada je, čini se, trenutak kada radnici na železnici imaju veliku šansu da pronadju posao u Nemačkoj.

Kolika je stvarna tražnja za železničarima u Nemačkoj?

Suočena sa ozbiljnim nedostatkom radnika, Nemačka železnica, najveći šinski prevoznik u Nemačkoj, objavila je nedavno da će nedostajući kadar potražiti i izvan Nemačke, pominjući tom prilikom i Srbiju. Za ovu godinu oni će tražiti 2.300 mašinovodja, 2.000 dispečera i 1.000 mehaničara.

Pored Nemačke železnice radnike na železnici traže i druge privatne kompanije koje se bave šinskim transportom. Jedna od njih, kompanija Lenderban, koja saobraća na dvadesetak linija u Bavarskoj, na istoku Nemačke i u Češkoj, uspostavila je saradnju sa Železničkom tehničkom školom u Beogradu. Po osnovu te saradnje već su dve grupe svršenih srednjoškolaca ove škole otišle da rade u Nemačkoj.

Ova saradnja sa nemačkom kompanijom Lenderban izgleda da je korisna i za djake Železničke tehničke škole u Beogradu, ali i za samu školu. Tako direktor ove škole kaže:

„Uslovi rada ovde i u inostranstvu ne mogu da se porede. A ni plate. Kod nas samo mašinovođe koje rade u Termoelektrani ‘Nikola Tesla’ imaju dobru platu. A takvih je malo“. I još dodaje:

„Do pre neku godinu važilo je pravilo da, koju god školu završite u Srbiji, nemate siguran posao. Ovo je prvi put da ćemo, kada budemo išli po osnovnim školama da se predstavljamo, moći da kažemo da svi đaci koji završe ovu školu imaju šansu da se odmah zaposle.“

Kako ovu šansu za posao u Nemačkoj vide mladi?

Odluka nemačke firme Lenderban da odabere baš Železničko tehničku školu u Beogradu nimalo ne iznenadjuje.

Koordinator ove saradnje kaže da su domaće mašinovodje u Nemačkoj sve starije I da je većina pred penzijom. Sa druge strane, škole koje regrutuju ovaj kadar u čitavom regionu su vrlo retke. Preciznije rečeno, ovakve škole postoje samo u Srbiji I Hrvatskoj. U Bosni I Hercegovini I Češkoj više ne postoje  ovakve škole.

Ugovorom o saradnji predvidjeno je da djaci Železničko tehničke škole najpre dobiju priliku da nauče nemački jezik. Kada dostignu B1 nivo znanja jezika, odlaze u Nemačku na stručno usavršavanje, tokom kojeg primaju 85% plate odredjene za taj posao.

Po okončanju obuke mladi radnici polažu teorijski I praktični ispit za sticanje medjunarodne licence. Ugovor definiše I obavezu radnika da za Lenderban voze tri godine, a potom mogu I da promene poslodavca.

Kada su u pitanju dugoročni planovi, neki od učenika ovu mogućnost vide kao svoj trajni izbor, dok drugi veruju da će posle usavršavanja I dobre zarade u Nemačkoj, imati bolje pozicije I u svojoj Srbiji.

( izvor: Dojče vele )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *