POSAO U MADJARSKOJ

Medju zemljama člsnicama Evropske unije Madjarska je u krugu onih koje se poslednjih godina suočavaju sa problemom deficita radne snage, što znači da nezaposleni treba da imaju na umu i posao u Madjarskoj,  posebno u okviru nekih delatnosti. Prema procenama zvaničnih institucija, Madjarskoj nedostaje oko četrdeset hiljada radnika, sa tendencijom da se taj broj u narednom periodu višestruko uveća. Tako posao u Madjarskoj može biti izazov i za radnike iz Srbije.

posaoumadarskoj-1

Uzroci ovome su brojni. Madjarska poslednjih godina ima negativan prirodni priraštaj, tako da je prema poslednjem popisu stanovništva bilo manje od deset miliona stanovnika. Pristupanje Evropskoj uniji omogućilo je slobodno kretanje radne snage u okviru unije, pa je znatan broj mladih i obrazovanih potražio posao u razvijenim zapadnim zemljama, u potrazi za boljom zaradom. Zvanična politika madjarske vlade  i rigidan stav prema izbeglicama i migrantima dovodi di protivrečnih stavova i postupaka, kada je u pitanju zapošljavanje stranaca. Spremnost za zapošljavanje stranaca iskazuje se kada su u pitanju radnici koji dolaze iz zemalja sa slićnim kulturno istorijskim navikama i nasledjem, odnosno iz Slovačke, Ukrajine, Rumunije i, naravno, Srbije (nekada su bile deo Austro Ugarske države).

 

Koji posao u Madjarskoj može biti posebno tražen? U kom delu zemlje? Naravno, i ovde će biti traženi i toplo primljeni visokoobrazovani stručnjaci u IT sektoru, posebno u urbanim sredinama. U Budimpešti, Miškolcu, Debrecinu  posao mogu očekivati i stručnjaci iz oblasti finansija,administracije. Stručni radnici u gradjevinarstvu, kao i mašinski inženjeri i predavači za engleski jezik su ovde traženi.

 

Pristupanjem Evropskoj uniji Madjarska je, kao i ostale zemlje, sprovela sva potrebna uskladjivanja postupaka i procedura, u zakonima i praksi. Ovo znači da su i procedure traženja posla, stupanja na rad i uslovi rada bliski onima koji se sreću u visoko razvijenim zemljama Zapadne Evrope. To napominjemo kao ohrabrenje pri odluci o traženju posla u Madjarskoj..

 

Sajtovi za traženje posla u Madjarskoj

 

Treba reći da traženje posla u Madjarskoj zna da potraje. Može se započeti u dnevnim listovima na engleskom jeziku, kao što su Budapest Sun, BBJ i drugi., zatim u ekonomskom magazinu HVG i oglasnicima poslova drugih listova. Ovim offline traženjima, svakako, treba pridodati i internet pretraživače. Preporučićemo sajtove kao što su: Proffesion, Jobpilot, Jobline i Cvonline. Tu su i već poznati sajtovi, ovog puta za poslove u Madjarskoj, kao što su: Jobinfo, Jobmonitor, Monster Hungary, Carrer Jet, itd.

 

Čak i ako bi se traženje posla u Madjarskoj učinilo u samom početku zamršenim i zbunjujućim, ne treba zaboraviti da Madjarska pruža dobre uslove za rad, da stalno unapredjuje svoje zdravstvo i obrazovni sistem, čime je dobro opredeljenje za one koji bi da žive u rade u ovom delu Evrope.

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *