Posao u Madjarskoj – kako aplicirati za posao i pribaviti radnu dozvolu

Madjarska je u postupku pristupanja Evropskoj unijii zvršila potrebna uskladjivanja svoje mormativne regulative u svim predvidjenim oblastima, pa je tako i odgovor na pitanje kako do posla u Madjarskoj: sličnim procedurama kao u ostalim zemljama Evropske unije.

posao-u-madjarskoj

Kada stranci pronadju prihvatljiv posao u Madjarskoj, sa posebnom pažnjom treba da sačine svoj CV dokument. On treba da sadrži sledeće elemente: lični podaci (ime, datum rodjenja, adresa, telefon ), podaci o stečenom obrazovanju (završene škole, period pohadjanja, univerzitetsko zvanje, obrazovni profil), stečeno radno iskustvo, sa naglaskom na poslove relevantne za poziciju koju žele, zatim podaci o znanju stranih jezika, sa preciznom kvantifikacijom znanja. U nastavku, svakako, treba navesti posebne sposobnosti i veštine koje kandidat poseduje, kao što je informatička osposobljenost, vozački ispit i slično. Sve ovo treba da bude dokument veličine do dve stranice, A4 formata.

 

Napominjemo da se uz CV dokument ne mora prilagati propratno pismo, jer kompanije u Madjarskoj  poveravaju posao prvostepene selekcije agencijama za zapošljavanje. Kandidati koji prodju tu selekciju pozivaju se na intervju sa poslodavcem. U praksi intervju se obavlja  u tri koraka, od upoznavanja do pregovora o zaradi i ostalim bitnim odredbama. Samo ponekad, za posebne vrste posla, neke kompanije organizuju intervju u pet koraka.

 

Medju informacijama kako do posla  u Madjauskoj posebnu pažnju treba obratiti obezbedjenju potrebnih dokumenata. Od januara, 2009.godine zakonski propisi definišu obavezu stranih radnika koji dolaze iz zemalja koje nisu članice Evropske unije, da obezbede radnu dozvolu i radnu vizu. Poslodavac koji namerava da uposli stranog radnika ima obavezu da oglasi slobodno radno mesto u Madjarskoj kancelariji za zapošljavanje, kako bi se prednost dala madjarskim državljanima. Po isteku perioda od 15 dana, poslodavac u ime stranog radnika  podnosi zahtev za izdavanje radne dozvole. Postupak izdavanja traje do dve nedelje.

 

Kada pribavi radnu dozvolu, radnik će u madjarskom konzulatu u svojoj zemlji podneti zahtev za izdavanje radne vize. Uz važeću radnu dozvolu treba priložiti i ugovor o radu, potpisan  sa poslodavcem, kao i dokaz o obezbedjenom smeštaju u Madjarskoj.

 

Radna dozvola i radna viza su dokumenti koji se izdaju na period od dve godine. Po isteku tog perioda mogu se produžiti, ukoliko strani radnik namerava da nastavi svoj rad i boravak u Madjarskoj.

 

.

2 Komentara

  1. vladimir 8. septembra 2017. Reply
    • Borka Milosevic 7. aprila 2019. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *