Posao u Kanadi – Kakve su mogućnosti zaposlenja ?

Za one spremne da odgovore izazovima, željne da u nekom doglednom periodu suštinski promene svoj život, stiže nesvakidašnja mogućnost: useljenje I posao u Kanadi.

Iako je sasvim razumljivo da se boljem životu nadamo i tražimo ga tu negde, u svojoj blizini, ponekad treba biti spreman i videti dalje, ne dozvoliti daljini da nas uplaši i odvrati. Tako daleka, velika i bogata Kanada pokazuje otvorenost i spremnost da primi stručne, kvalifikovane radnike, nudeći im posao i život u Kanadi.

Da Kanada rado prima strane radnike potvrdjuje i postojanje posebnog brzog sistema za useljenje, takozvani „Ekspres ulazak“ ( Express entry ). Kanadska vlada je još 2015.godine donela ovaj program, kojim se obavezala da postupak useljenja stranaca bude realizovan u periodu od šest meseci. A rezultat toga je da godišnje preko 250.000 doseljenika nalazi posao u Kanadi.

 

Naredne godine Kanada planira da primi 300.000 doseljenika. Privreda ove zemlje je u snažnoj ekspanziji, što obezbedjuje bruto nacionalni dohodak od gotovo 30.000 dolara godišnje i, naravno, kvalitet života, koji rezultira dugim životnim vekom od preko 81 godine. Iako su troškovi života visoki, zarade koje se ostvaruju čak i na manje plaćenim poslovima su takve da pružaju mogućnost uštede novca, ulaganja i planiranja investicija.

 

Koja zanimanja su najtraženija u Kanadi?

 

Program Express entry, počev od 2015.godine, olakšao je useljenje u Kanadu stručnim radnicima različitih profila i nivoa stručnosti. Prema objavljenim statističkim izveštajima može se zaključiti da odredjene profesije imaju veću prohodnost od ostalih.Medju onima sa srednjim nivoom obrazovanja, poziv za stalni boravak i rad u Kanadi najčešće su dobijali radnici u ugostiteljstvu – konobari i kuvari, kao i kvalifikovani radnici u maloprodajnim trgovinama.

 

Medju visokoobrazovanim stručnjacima  posebno brzo do posla su stizali softverski inženjeri, developeri i programeri, analitičari informacionih sistema. Stručnjaci u oblasti finansijskih usluga i investiranja, računovodje i revizori, univerzitetski profesori i predavači, kao i dizajneri lako su se useljavali u Kanadu.

 

Očigledno, ova bogata i visokorazvijena zemlja iznalazi načine da animira stručne kvalifikovane radnike širom sveta, nudeći im izuzetno dobre uslove za rad i život u Kanadi.

 

 

( izvor: Politika Ekspres)

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *