Posao u Hrvatskoj za strane radnike

Iako ima više od 200 hiljada nezaposlenih, Vlada Hrvatske je primorana da raspiše kvote za „uvoz“ ljudi za pojedine profesije ili radna mesta, pošto ih nema dovoljno na domaćem tržištu rada.Na listi profesija su naravno medicinski radnici , i to pre svega lekari, ali i pastiri, baletani, operski pevači, voćari… Mnogi lekari iz Hrvatske su u potrazi za boljim primanjima postali nova generacija gastarbajtera, pa ih sada u Hrvatskoj, nedostaje između 900 do čak 4.000. Zato nije iznenadila odluka Vlade Hrvatske o kvotama za uvoz lekara.

PosaoHrvatska

Ono što je zanimljivo je to da uprkos više od 200.000 nezaposlenih, niko ne želi u pastire, pa stoga Vlada RH dopušta čak 20 dozvola i za uvoz pastira. Ali, nisu samo pastiri brojem „potukli“ lekare – odobreno je i 15 sezonskih dozvola za uvoz voćara, ali i 35 celogodišnjih za masere posebnih vrsta masaža.

Vlada RH ke dala i odobrenje za uvoz i angažovanje čak 24 pilota, ali i 10 stjuardesa, te 14 baletana, tri operska pevača, kao i po jednog solistu opere i dirigenta. Odobreno je i 10 dozvola za turističke animatore.

Kako odluka Vlade Hrvatske o kvotama stupa na snagu danom donošenja, to znači da se već od 01. maja ove godine mogu MUP-u predati zahtevi.

2 Komentara

  1. Salihovic Jasmin 7. juna 2016. Reply
  2. Tomislav Mačković 30. juna 2016. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *