Kako naći posao u Grčkoj ?

Ekonomske migracije, sa većim i  manjim intenzitetom, jedno su od glavnih obeležja društvenih kretanja poslednjih decenija. Gradjani Srbije u traženju posla kreću različitim putevima, i blizu, i daleko, samo da se radi i zaradi, ostvari viši životni standard. Da li posao u Grčkoj možemo dovesti u taj kontekst? Razmišljaju li gradjani Srbije kako do posla u Grčkoj?

 

Verujemo da se razumemo. U prilično rasprostranjenoj krizi zemalja Evropske unije, Grčka je već dugo glavna briga, izvor nesigurnosti, pretnja monetarno ekonomskoj stabilnosti, prezadužena, u dubokoj krizi. Nasuptot ovim činjenicama koje nam se svakodnevno plasiraju, stoji poseban odnos, relacija koja postoji izmedju Srbije i Grčke. Ova mediteranska zemlja je omiljena turustička destinacija za gradjane Srbije dugi niz godina. Gradjani Srbije su se često odlučivali za sezonski posao u Grčkoj. Prostorna i duhovna bliskost čine da se u Grčkoj osetimo kao kod kuće.

posao-ugrckoj

i baš tu su argumenti da treba razmisliti kako do posla u Grčkoj. Naravno, ponuda poslova nije kao ona u razvijenim zapadnim zemljama, ali, uz dovoljno upornosti, moguće je naći posao u Grčkoj. To posebno važi za one poslove za kojima postoji posebna tražnja: poslova: u turističko ugodtiteljskom sektoru ( konobari, barmeni, animatori raznih specijalnosti, vodići, organizatori putovanja ), radnici u zdravstvu ( medicinske sestre, negovateljoce ), stručnjaci za berzansko finansijske poslove, iT stručnjaci, vozači kamiona i autobusa, radnici u administraciji, radnici u proizvodnji hrane.

 

Kako naći posao u Grčkoj? Pored mogućnosti da se direktno obratite poslodavcu, predlažemo da traženje posla započnete preko brojnih internet pretraživača. Preko portala kao što su: General Job Search, Anglo info, Career Jet, Learn 4 Good, doći ćete do slobodnih pozicija, odnosno poslodavaca. Na putu kako do posla u Grčkoj pomoć nude i brojne specijalizovane agecije za posredovanje iz Srbije, koje trebe da obave sve procedure i administrativne formalnosti. Svakako, treba biti vrlo pažljiv u odabiru agencije, kako bi se zaštitili od prevara.

 

Smatramo da je potrebno podsetiti da uvek ugovor o radu potpisujete sa poslodavcem. Za legalan rad u Grčkoj neophodno je obezbediti radnu dozvolu. Zahtev za izdavanje radne dozvole potpisuje poslodavac, a podnosi ga radnik koji se zapošljava. Zbog ove procedure, koja ume prilično da potraje, poslodavci se radije opredeljuju za radnike iz zemalja Evropske unije. U slučaju da inspekcijske službe pronadju na poslu radnike bez potpune dokumentacije, slede rigorozne kazne i za poslodavca i za radnika.

 

Posao u Grčkoj ima još jednu osobenost. Kako turistička privreda i poljoprivreda čine temelj grčke privrede, to sezonski karakter ovih delatnosti utiče na potrebu angažovanja velikog broja sezonskih radnika..Tako je već dugi niz godina sezonski rad u Grčkoj vrlo privlačan radnicima iz Srbije, posebno mladim, nezaposlenim radnicima, studentima i penzionerima. Sezonski rad može trajati do šest meseci u jednoj kalendarskoj godini. U ugovoru koji radnik potpisuje sa poslodavcem treba precizno navesti vrstu posla za koju se radnik angažuje. Poslodavac je dužan da za radnika obezbedi dozvolu ulaska, odobrenu od strane Glavnog sekretara okruga, kao i garanciju banke.

Jedan komentar

  1. slavica dimitrijevic 30. marta 2017. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *