Mladi idu ili u Emirate ili na brod

Nezaposlenost je jedan od ključnih problema koji muče Srbe, a situaciju dodatno opterećuje to što je među nezaposlenima mnogo mladih i obrazovanih ljudi. Oni koji su spremni da rade van naše zemlje, bilo da je reč o sezonskim poslovima ili onim koji traju duže, od sezone mogu posao potražiti, naći ponudu i dobiti ga.

image[1]

Posla za naše građane spremne da rade van Srbije ima, ali ima i nekoliko ograničavajućih faktora. Naime, za radni angažman u zemljama Evropske unije neophodan je pasoš zemalja EU, a potrebno je i znanje jezika.

Ipak, u pečalbu se može i sa srpskim pasošem, ukoliko se odlazi u Dubai ili Ujedinjene Arapske Emirate, prenosi b92.  Najtraženiji je ugostiteljski kadar svih usmerenja, a posao na tim destinacijama mogu dobiti mladi do 36 godina Građani Srbije s našim pasošem, stari do 36 godina, mogu se zaposliti u deluks hotelima svetskih lanaca hotela u Dubaiju i UAE. Najtraženiji je ugostiteljski kadar, a najviše kuvari internacionalne kuhinje, ali i konobari, šankeri, somelijei, kao i kompletno prateće pomoćno hotelsko osoblje. Osim toga, potrebno je znanje engleskog jezika, minimalno završena srednja škola, ali su najtraženiji visokoobrazovani kadrovi u oblasti hotelijerstva ili turizma.

Ugovori se potpisuju na dve godine, a obezbeđene su radne i boravišne vize za taj period, apartmanski smeštaj u hotelima za strance, prevoz, hrana, zarada, stimulacija. Uz to, zaposleni imaju i mogućnost napredovanja i usavršavanja i ako dostignu potreban kvalitet u radu, veoma lako dobijaju posao u istom hotelskom lancu, ali na drugim destinacijama. Osnovna zarada kreće od 600 dolara pa naviše, a u zavisnosti od kvaliteta rada. može se zaraditi daleko više, posebno kada se dodaju iznosi bakšiša i stimulacije, koji su mnogo viši od osnovne plate.
Kako prenosi b92, od izvora iz agencije za zapošljavanje, interesovanje za te poslove je izuzetno, baš kao i sigurnost rada i zapošljavanja jer se poštuju svi propisi i klauzule ugovora. Ništa se ne radi napamet i slučajno jer menažeri hotela kojima su potrebni radnici dolaze u Novi Sad i razgovaraju s kandidatima čiju su radnu biografiju prethodno dobili. Oni dolaze spremni za razgovor s kandidatima za koje su se odlučili, a ugovori se potpisuju na licu mesta s radnicima koji prođu intervju.

S našim pasošem može se dobiti posao i na brodovima, a kruzer kompanije koje angažuju radnike obezbeđuju vize i ugovore na šest meseci, koji se mogu produžiti. I za te poslove potrebno je znanje engleskog jezika, najtraženije su ugostiteljske struke, minimalna zarada je od oko 600 dolara za nekvalifikovana zanimanja, ali i do oko 2.000 dolara, koliko meečno može zaraditi vrhunski kuvar“, prenosi b92.

Aktuelni su i sezonski poslovi u turizmu, pre svega u Hrvatskoj, Grčkoj, Španiji, ali se mogu dobiti isključivo ukoliko kandidat poseduje pasoš EU. Najtraženije zanimanje je kuvar mediteranske i internacionalne kuhinje, kvalitetni majstori za pripremu pica, neophodno je imati najmanje B-1 znanje nemačkog, a traži se i dobro znanje italijanskog i engleskog. Oni koji dobiju posao, odmah budu i prijavljeni i ostvaruju sva prava kao i ostali građani EU, odnosno uplaćuje im se penzio, socijalno i zdravstveno osiguranje,

Sezonski radnici i za poslove u turizmu potrebni su i u Crnoj Gori, za koju nije potreban pasoš zemalja EU, a radne vize za sezonske radnike od tri do četiri meseca obezbeđuju poslodavci.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *