POSAO I ŽIVOT U OMANU

Oman, arapska zemlja na obali Persijskog zaliva, pružila je mogućnost radnicima iz Srbije da tamo rade i započnu život. Iako manje poznata od prebogatog Katara, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, ova zemlja je, prema iskustvima naših radnika, prihvatljiva i primamljiva mogućnost.

Procenjuje se da u ovom trenutku više stotina radnika iz Srbije radi i živi u Omanu. Uglavnom su skoncentrisani u glavnom gradu Maskatu. Velika većina radnika je sa svojim porodicama došla u Oman.

Sultanat Oman – ono što treba znati

Iako se o Omanu govori i piše ređe, činjenica da je to jedna od šest zalivskih zemalja dovoljno jasno ukazuje na izuzetan potencijal i moćne resusrse koje ovaj deo sveta ima. U tom smislu Oman  doživljava intenzivan preobražaj, pa važi za zemlju koja je u poslednjih četrdeset godina doživela najveći procvat i najveći privredno ekonomski rast na svetu.

Oman se, pored toga što razvija ekonomiju sa visokim dohotkom, može pohvaliti visokom bezbednošću i sigurnošću – prema Global Piece Indeksu nalazi se među 70 najsigurnijih zemalja na svetu.

Strani radnici, među njima i naši, ističu da se u Omanu osećaju dobrodošlim, da je domaće stanovništvo srdačno i gostoljubivo. U Omanu se engleski jezik koristi paralelno sa arapskim, gotovo kao službeni jezik, što, svakako, olakšava komunikaciju.

Najtraženiji poslovi u Omanu

Snažan privredni rast kome teži Oman zahteva zapošljavanje stručnih  stranih radnika u okviru raznih privrednih grana. Iako raspolaže značajnim rezervama nafte i gasa, Oman se odlučio da diversifikuje svoju privredu. Država podstiče kompanije da osnuju svoje poslovnice i radnje uspostavljanjem niza ekonomskih zona slobodne trgovine.

Najveća ponuda poslova postoji u oblasti:

  • Rafinerija nafte i gasa;
  • Građevinarstva ( proizvodnja građevinskog materijala i izgradnje infrastrukture );
  • Hemijske industrije;
  • Turizma;
  • Ribarstva i poljoprivrede.

Posebno treba istaći da je Oman, posvećen islamskoj tradiciji, angažovao strane radnice koje su delovale kao katalizator nove ženske kulture posla. Ovde žene koje dođu mogu da rade u avio industriji, hotelijerstvu, u oblasti nege i zdravstvene zaštite, poslovnog upravljanja i oglašavanja.

Kako do posla u Omanu?

Za pronalaženje posla u Omanu mogu se koristiti usluge Agencije za zapošljavanje, internet portali, društvene mreže, kao i oglasnici u novinama.

Randstad Bliski istok

Ovo je globalni lider u industriji HR usluga. Osnovani još 1960,godine posvećeni su nalaženju najboljih mogućnosti za visokostručne radnike sa posebnim sposobnostima, uvek u toku sa neprestanim promenama u savremenom svetu.

Internet portali

Bayt: Ovo je najpopularnija web stranica za traženje najnovijih dostupnih poslova na Bliskom istoku. Tu se može pronaći pomoć oko kreiranja CV dokumenta, priprema za intervju, kao i drugi korisni saveti.

Tanqueeb: Ovo je najveća baza poslova za Bliski istok i Severnu Afriku. Tu se sakupljaju ponude za posao iz velikih kompanija i manjih preduzeća, novina i drugih izvora.

Wisdomjobsgulf.com: Ovo je prva platforma za karijeru koja se temeljno bavi procenom sposobnosti i veština tražioca posla i sprovodi besplatno testiranje.

Da podsetimo da onima koji traže posao u Omanu može koristiti i pristupanje fejsbuk grupama i povezivanje sa ljudima putem Linkedina.

( izvor: Alinks.org )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *