Posao dobijaju lepi i iskusni

Pre nekoliko dana je objavljeno zanimljivo istraživanje američkog portala Chronicle of Higher Education, koji se bavi istraživanjem tržišta rada i uslovima na radnom mestu, u kojem je iznešena tvrdnja da su za većinu poslodavaca i kompanija prilikom odabira kandidata za radno mesto mnogo bitniji staž i radno iskustvo od, npr.  ocena tokom studija i reputacije univerziteta na kojem je kandidat studirao.

Ekipa Anadolu Agency (AA) je istražila u kojoj meri ovo pravilo važi za zemlje regiona i šta to većina poslodavaca i kompanija u regionu traži kod kandidata prilikom razgovora za određeno radno mesto.

Business people stand excited

 

Edina Šehović, marketing menadžerica portala Posao.ba, za Anadolu Agency ističe da većina kompanija u BiH traži kandidate koji će kada dođu na radno mesto odmah moći efikasno izvršavati svoje obaveze i odgovornosti.

„Domaće i međunarodne kompanije imaju potrebu za radnom snagom koja odmah može početi izvršavati svoje preuzete obaveze na radnom mestu. Prema tome, od kandidata se traži dovoljno radno iskustvo za posao za koji su se prijavili. To je naš generalni utisak u komunikaciji s poslodavcima i kompanijama“, istakla je Šehović.

Ipak, napominje da su međunarodne kompanije spremne ulagati sredstva u edukaciju i sticanje novih i modernih znanja primljenih uposlenika.

U Srbiji kompanijama najbitnije radno iskustvo kandidata

Ni u drugim zemljama regiona situacija nije mnogo drugačija pa se tako, npr, u Srbiji od kandidata koji su završili fakultet očekuje da prilikom apliciranja za posao imaju određeno radno iskustvo i odrađeni volonterski rad.

Poslodavci u Srbiji kod kandidata koji se prijavljuju za posao gledaju da li imaju radno iskustvo za poziciju za koju se prijavljuju. Osim toga, još jedna bitna stvar je završen odgovarajući fakultet ili škola jer se očekuje određena stručna sprema od kandidata kako bi znali obavljati svoj posao. Znači, generalno se može kazati da se najćešće od kandidata traži radno iskustvo i završena škola“, smatra Čpajak, koja ističe da se ipak situacija mijenja od kompanije do kompanije. Ona je dodala kako poslednjih godina fizički izgled kandidata igra značajnu ulogu prilikom odabira kandidata za određeno radno mesto. Ipak, naglašava kako su retki poslodavci kojima je prosek ocena kod kandidata primarni uslov za odabir kandidata.

 

Izvor: klix.ba

 

REKLAMA

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *