Portugalija privlači radnike na daljinu zbog klime i života.

Iako zarade nisu na nivou onih u visokorazvijenim zemljama, Portugalija postaje sve popularnija destinacija radnicima na daljinu. Prednosti koje nudi ova zemlja su fleksibilnije organizovanje života, blaga, topla klima, prirodne lepote, dobra zabava. Čini se da je baš to ono čemu ljudi sve više teže.

Poslovne mogućnosti, zarade koje se ostvaruju u Nemačkoj, Holandiji, zemljama Skandinavije su sasvim sigurno veće, ali mentalitet, socijalne i kulturne navike, oštra, hladna klima ne pogoduju mnogim ljudima.

Zarade u Portugaliji

Najpre, Portugalija je među onim zemljama sa izraženim regionalnim razlikama u visini zarade.  Glavni grad po mnogim ekonomskim pokazateljima značajno je razvijeniji od ostalog dela zemlje.

Tako, prema poslednjim pokazateljima, medijalna zarada ( ekonomisti smatraju ovaj podatak najrealnijim ) u Lisabonu iznosi 1.416 evra. U ostatku zemlje ona je na nivou od 1.269 evra mesečno.

Odmah treba dodati da radnici na daljinu imaju mogućnost da zarade znatno više, a da pri tom žive opuštenijim životnim ritmom.

Evo nekih konkretnih podataka o prosečnim zaradama:

  • Radnici koji obavljaju različite tehničke poslove prosečno zarađuju 1.430 evra mesečno.
  • Prosečna zarada inženjera je značajno viša – iznosi 2.450 evra mesečno.
  • Zaposleni u trgovini prosečno zarađuju 1.730 evra mesečno.

Čime Portugalija privlači strane radnike?

Nedavno je objavljen podatak da se čak 7.000 Amerikanaca preselilo u Portugaliju, u potrazi, kako kažu, „za srećnijim životom“! Oni traže pristupačniju zdravstvenu negu i utočište – izolovano od nasilja vatrenim oružjem, sporiji tempo života, blage temperature vazduha i primamljive opcije za putovanja širom Evrope.

Pitanje se nameće samo po sebi, a dovođenje nižih troškova života u korelaciju sa manjim zaradama samo donekle objašnjava ovaj fenomen.

Možda najbolje sve to objašnjava moto života u Portugaliji:

„Radite da biste živeli, a ne živite da biste radili“.

Kako CNN piše ovih dana, „pakovanje kofera i odlazak u Portugaliju radi života i posla“ može biti mnogo bolja prilika nego što mislite.

Boravišne vize u Portugaliji

I ranije je Portugalja važila za zemlju relativno pristupačnu strancima koji dolaze iz zemalja izvan Evropske unije, sa namerom da dobiju boravišnu vizu.

Oni koji žele da žive i rade u Portugaliji treba da obezbede takozvanu D7 vizu. Od trenutka kada  stigne u Portugaliju i dobije D7 vizu, stranac je dužan da je u roku od četiri meseca transformiše u zahtev za boravak. To, pak, podrazumeva da će 16 meseci od prvih 24 meseca boravka provesti u Portugaliji, uz određene uslove.

Da dodamo da proces podnošenja zahteva za vizu D7 traje prosečno oko šest meseci.

Portugalski program za investicione vize

Od 2012.godine Portugalija strancima nudi i investicione vize, poznate i kao zlatne vize. Prebivalište u Portugaliji stranci mogu steći neograničenom kupovinom nekretnina u vrednosti većoj od 500.000 evra.

Zlatna viza zahteva da stranac provede 7 do 14 dana godišnje u Portugaliji, a istovremeno ima pristup beneficijama Nacionalne zdravstvene službe, kao i mogućnost sticanja državljanstva posle pet godina.

Viza za digitalne nomade

Novonastale okolnosti života i rada uticale su da se pre dva meseca pokrene izdavanje vize za privremeni boravak, takozvane vize za digitalne nomade, koja olakšava preseljenje radnicima na daljinu u Portugaliju.

Ova viza omogućava boravak u Portugaliji do godinu dana, sve dok mogu da dokažu svoju zaradu od najmanje 2.820 evra mesečno, radeći za kompanije van Portugalije.

( izvor: nhglobalpartners.com )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *