POMORCI NA HRVATSKIM BRODOVIMA MOGU DA ZARADE DO 2.000 EVRA

Ponudjene zarade za rad na brodovima koji plove pod hrvatskom zastavom sežu do 2.000 evra, ali medju hrvatskim radnicima nema zainteresovanih.

U hrvatskoj medjunarodnoj plovidbi tokom dužeg perioda sve je izraženiji problem obezbedjenja radne snage za takozvana niža pomorska zanimanja. Većina angažovanih radnika pripada starosnoj dobi preko 55 godina, pa i preko 60 godina života. S obzirom na zahteve u smislu dobre fizičke kondicije, mladja radna snaga je za ove poslove neophodna.

Šta može da ponudi obrazovni sistem u Hrvatskoj?

Svake godine srednje pomorske škole u Hrvatskoj iškoluju značajan broj pomoraca za medjunarodnu plovidbu. No, najveći broj svršenih srednjoškolaca svoju karijeru traži u počasnim pomorskim zanimanjima, pa se tako odlučuju za dalje školovanje.

Tako se rešenje problema  nedostatka radne snage sa kojom su se suočili hrvatski brodari potražilo u dovodjenju radnika iz zemalja van Evropske unije.

Početkom ove godine usvojen je Nacionalni kolektivni ugovor za pomorce državljane trećih zemalja u medjunarodnoj plovidbi hrvatske državne pripadnosti.

Kako izgleda zapošljavanje stranaca?

Pošto još uvek niko od stranih radnika nije počeo da radi, zanimljivo je šta o tome kažu u Hrvatskom udruženju brodara:

„Na rešavanju ove problematike radimo već četiri godine i još se radi na otklanjanju svih birokratskih prepreka za zapošljavanje stranih pomoraca. Ovde govorimo o isključivo pomorskim zanimanjima, za kojima na hrvatskom tržištu rada nema ponude, iako je potražnja velika. Nastupali smo prema srednjim školama, ali mladi žele da se školuju za počasna  zanimanja. Poslovi kao što su, recimo, mazač stroja na brodu su vrlo teški, a iako su minimalne plate zagarantovane kolektivnim ugovorom, oni koji odluče da ostanu u tome odlaze na jahte“, kažu brodari.

O ozbiljnosti namere da se pomorci obezbede sa tržišta radne snage trećih zemalja svedoči i činjenica da je Ministarstvo mora, pomorstva i veza Hrvatske počelo da priznaje pomorske dozvole drugih zemalja.

Zarade koje nude hrvatski brodari

Raznoliki su poslovi na hrvatskim plovilima na kojima nedostaje radna snaga. Takodje, hrvatska flota raspolaže različitim plovilima koja u medjunarodnoj plovidbi obavljaju raznovrsne poslove. Zavisno od ugovora koji potpišu sa poslodavcem i posla za koji se angažuju, pomorci mogu da očekuju zaradu od 10.000 do 15.000 kuna, odnosno u rasponu od 1.300 do 2.000 evra, na mesečnom nivou.

Kada je reč o broju potrebnih radnika, u Hrvatskom udruženju brodara kažu da je to stotinak radnika pomoraca u ovom času.

Prednost radnicima iz evropskih zemalja

Iako su ekonomske migracije sveprisutne, a prostorne distance neznatna prepreka, nije uvek jednostavno prebroditi razlike kada je u pitanju kultura, tradicija, istorijsko nasledje… Tako i u slučaju angažovanja pomotraca za brodove koji plove pod hrvatskom zastavom, prednost je na strain radnika iz evropskih zemalja.

„Bilo je raznih iskustava s Filipincima, no na kraju se pokazalo da nam i mentalitetom i po ishrani i svemu ostalom, najviše odgovaraju radnici iz evropskih zemalja“, kažu u Hrvatskom udruženju brodara.

( izvor: Kurir )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *