Podaci o tržištu rada u Srbiji veoma obeshrabruju

Svako od nas ima svoje vidjenje,svoj stav ekonomskih prilika u zemlji u kojoj živimo. Formira ga sopstveno iskustvo, vidjenja onih koji nas okružiju, zvanični stavovi koje nam mediji nude. Mogućnosti i uslovi radnog angažovanja, kao temelja egzistencije, presudno utiču na nas.

 

Godinama prisutna visoka stopa nezaposlenosti, bar prema zvaničnim podacima, beleži značajan pad. Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u ukupnom broju radno sposobnog stanovništva nezaposleni čine 13 procenata. Za sticanje potpunije slike o tržištu rada u Srbiji mora se krenuti dalje, ka saznanju šta uposlenost pruža onima koji su imali sreće i našli posao.

 

Upravo su oni bili ciljna grupa istraživanja koje je osmislio “Blic” i agencija “Smart Plus Reserch”. Na odabranom reprezentativnom uzorku sprovedena je anketa u kojoj je jedna petina ispitanika izjavila da ne voli svoj posao, a čak jedna trećina ispitanih ne radi u svojoj struci. Faktori koji utiču na formiranje njihovog stava su odnosi koji vladaju u radnim sredinama, odnos pretpostavljenih, visina zarade, mogućnost za napredovanje, osećaj sigurnosti. To navodi ekonomiste na zaključak da izraženo nezadovoljstvo poslom usmerava ove radnike ka traženju boljih mogućnosti za rad i život u inostranstvu – “oni su jednom nogom već tamo”.

 

i radnici koji ne rade u svojoj struci, u okviru svoje stručne spreme retko mogu biti zadovoljni. Naravno, kako je ponuda slobodnih radnih mesta vrlo mala, a čekanje na posao višegodišnje, to su radnici primorani da prihvataju poslove, i kada su daleko od njihove strućne osposobljenosti i profesionalnog opredeljenja. Nezadovoljstvo poslom, radnom sredinom,zaradom  nepovoljno utiče na kvalitet života, uopše. I oni će vremenom verovatno, svoju šansu potražiti negde izvan granica svoje zemlje.

 

istraživanje je, takodje, pokazalo da se medju onima koji rade, odnosno onima koji su zaposleni, nalazi znatan broj onih koji rade po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima i ugovorima o delu. Ovakav status za radnike predstavlja dodatni izvor nesigurnosti, neizvesnosti oko trajanja rada, zarade. To praktično znači da ne postoje minimalni uslovi za planiranje života i rada, [to i ove radnike može opredeliti  za odlazak iz zemlje.

 

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *