Počela je prijava za prekvalifikaciju u IT sektoru, kako se uključiti?

Pilot projekat prekvalifikacije u IT sektoru pokrenut je u utorak, 21.februara,ove godine,na predlog Ministarskog saveta za IT. Cilj projekta je obuka u prvoj fazi  ukupno 100 polaznika u junior developere,koji treba da diprinesu zadovoljenju potrena domaće IT industrije.

Prijave za prekvalifikaciju otvorebe su u utorak,21.febrzara i trajaće dve nedelje.

Kriterijumi koje kandidati treba da ispune kako bi učestvovali u testiranju za odabir polaznika je da budu stariji od 18 godina,da su završili srednju školu,da nisu studirali na IT smerovima više od dve godine,ili trenutno studiraju na IT smerovima na nekom od fakulteta ili viših škola, da nisu zaposleni na programerskim pozicijama, ili da nisu radili više od godinu dana na programerskim pozicijama i da su spremni da redovno pohadjaju obuku u Beogradu, Novom Sadu i Nišu .

Potencijakni kandidati će biti rangirani  na osnovu postignutih rezultata na testu sposobnosti i potencijala. Kandidatima će biti pružena mogućnost odabira organizatora obuke,posebno onima koji su bolje rangirani na testu.

Realizacija pilot programa obuke treba da počne u aprilu,sa trajanjem od dva do četiri meseca, a već u martu će se znati koje će škole držati obuke.

Svaki polaznik dobija stipendiju u iznosu od 1500 evra,uz participaciju od 100 evra.

Prijava za prehvalifikaciju se može izvršiti  putem sajta www.itobuke.rs , najkasnije do 4.marta,2017.godine.

Pod pretpostavkom da će novozaposleni programer imati platu nar na nivou od 400 ecra, onračunom i uplatom poreza i doprinosa na njegovu platu sredstva data za obuku vratiće se budžetu Republike Srbije već za šest meseci..

Ovaj pilot program treba da bude samo prvi korak obezbedjenja deficitarnih kadrova,kao što su IT juniori.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *