Plava karta Evropske Unije

Ako imate konkretnu ponudu za rad u nekoj EU zemlji, odnosno Nemačkoj, možete da dobijete „Plavu kartu Evropske unije“. Zapravo, radi se o kombinovanoj dozvoli boravka i rada u nekoj državi članici EU. U ovom članku ćemo Vam pojasniti kako da ostvarite pravo na nju.

PlavaKarta

Plava karta se dodeljuje licima kojima je ponuđena bruto plata od najmanje 46.400 evra godišnje.. Načelno, ona važi za sve profesije i zanimanja, ali u praksi se ne dodeljuje stručnjacima iz oblasti društvenih nauka. S druge strane kada je reč o ostalim profesijama i zanimanja, npr. u Nemačkoj ona su podvedena pod skraćenicu MINT – matematika, informatika, prirodne nauke i tehnika i stručnjaci iz ovih oblasti su u prednosti nad društvenim naukama. Prednost je tolika da se Plava karta može dodeliti i onima kojima je ponuđena bruto plata manja od gore navedene sume – ukoliko odgovara nemačkim platama iz tih profesija. I u tom slučaju njen bruto-iznos mora biti najmanje 36.192 evra na godišnjem nivou.

Ukoliko trenutno nemate ponudjeno radno mesto u Nemačkoj, možete ga sami potražiti na licu mesta; I to tako što ćete zatražiti vizu koja važi 6 meseci – za traženje posla. Da biste dobili ovakvu vizu, uz zahtev je potrebno da podnesete sledeće: dokaz o završenom visokom obrazovanju kao i dokaz da za vreme boravka u Nemačkoj sami možete da se izdržavate. Zahtev možete podneti u konzulatu u Beogradu, ali sa ovom vizom ne možete da radite, već samo da tražite posao.

Imajte u vidu da nisu sva zanimanja u okviru MINT oblasti podjednako deficitarna I otvorena za radnike van Evropske Unije. Pre nego se upustite u avanturu, pregledajte listu deficitarnih zanimanja u Nemačkoj.

Izvor: DW.de

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *