Plate i troškovi u Severnoj Makedoniji: Sindikat najavljuje proteste

Državni zavod za statistiku Severne Makedonije objavio je da je februarska plata niža za pet evra u odnosu na januarsku, sada iznosi oko 39.276 denara (oko 640 evra). Sindikat SSM ističe pritisak na radnike zbog visokih troškova i niskih plata. Psihološka barijera od 60 hiljada denara postaje novi nivo sindikalnog minimalca, dok porodicama u Severnoj Makedoniji treba više od 1.000 evra mesečno za osnovne potrebe. Sindikat planira proteste za povećanje zarada, posebno minimalca, i vraćanje troškova hrane i prevoza. Programeri su najplaćeniji, dok plate u ostalim sektorima variraju od 35 do 38 hiljada denara (između 550 i 620 evra).

Sindikat Saveza sindikata Makedonije (SSM) je saopštio da je visok pritisak na radnike rezultat kombinacije visokih troškova života i niskih plata. Predsednik te organizacije, Slobodan Trendafilov, istakao je da je psihološka granica od 60 hiljada denara postala novi sindikalni minimum, ukazujući na duboko ukorenjeni problem niskih primanja u zemlji.

Prosečna plata u Severnoj Makedoniji je sada oko 39.276 denara, što je otprilike 640 evra. Međutim, istraživanje sindikata pokazuje da je za prosečnu porodicu potrebno više od 1.000 evra mesečno kako bi pokrila osnovne troškove života. Trend rasta troškova života se nastavlja, sa povećanjem za 1.200 denara (oko 19,5 evra) mesečno, od početka godine do aprila. Ako porodica iznajmljuje stan, potrebno joj je dodatnih 250 evra mesečno.

Sindikat SSM planira proteste, posebno zahtevajući povećanje minimalne plate i povratak troškova hrane i prevoza na nivo pre 2009. godine. Prema Trendafilovu, ove promene bi mogle biti deo rešenja za poboljšanje standarda radnika u zemlji.

U Severnoj Makedoniji, sektori sa najvišim platama su farmacija, energetika, telekomunikacije i vazduhoplovstvo. Programeri su među najplaćenijim radnicima, sa prosečnim primanjima od preko 1.500 evra mesečno. Međutim, u sektorima poput prerađivačke industrije i obrazovanja, gde je zaposlen najveći broj ljudi, plate su znatno niže, krećući se od 35 do 38 hiljada denara (između 550 i 620 evra).

Sveukupno, stanje plata i troškova života u Severnoj Makedoniji izaziva zabrinutost sindikata i radnika. Planirani protesti mogu biti ključni za pokretanje promena koje bi poboljšale ekonomsku situaciju radnika širom zemlje.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *