Plata za konobare u Austriji – 20 000 EVRA godišnje

Imajući u vidu prilično skromne mogućnosti za pronalaženje posla sa zvanjem ugostiteljeskog radnika – konobara u Srbiji, a posebno nivo zarade koji  se može očekivati, plata za konobare u Austriji bi mogla da privuče mnoge nase radnike.

Agencija koja se bavi analizom položaja radnika, uslova i mogućnosti da se ostvari zarada iznela je rezultate istraživanja koji govore o mogućnostima koje imaju ugostiteljski radnici – konobari koji rade u Austriji. Posao konobara obavlja se u raznovrsnim ugostiteljskim objektima:  hotelima, restoranima, barovima, kafanama, kafićima, bistroima, sa glavnim zadatkom da usluže goste hranom i pićem, pruže potrebna uputstva i sugestije gostima, serviraju hranu i piće. Za obavljanje ovakvih poslova potrebna je diploma zanatske ugostiteljske škole.

posao_austrija

Za posao konobara u Austriji poslodavci plaćaju radnicima nešto manje od 20.000 evra godišnje – bruto. U Austriji se zarade radnika, uglavnom, regulišu kolektivnim ugovorom. No, svakako, treba ukazati na to da propisi koji regulišu radne odnose, odnosno zarade, variraraju od jedne do druge austrijske pokrajine. Tako poslodavci u bečkim hotelima i kafeima, kao i u Donjoj Austriji praktikuju da ugovore filsnu zaradu radnika, dok se u nekim drugim austrijskim pokrajinama zarada radnika vezuje za promet koji radnik ostvari. U ovoj varijanti radniku se ugovorom sa poslodavcem garantuje minimalna zarada. U nekim aostrijskim pokrajinama radniku se daje mogućnost izbora izmedju fiksne zarade i zarade zavisne od ostvarenog prometa.

Naravno, ono što posebno čini posao konobara u Austriji izvorom dobre zarade, to je mogućnost da se, uz redovnu zaradu,značajna sredstva mogu zaraditi kroz napojnicu- “bakšiš”. Praksa pokazuje da dnevno konobar kroz napojnicu zaradi dvadeset do trideset evra, u danima sa dobrim prometom to je pedeset do šezdeset evra, a u posebnim prilikama i preko stotinu evra. Tako, uzimajući u obzir osnovnu zaradu, uvećanu veoma dobrom napojnicom,konobari radom u Austriji mogu ostvariti ukupan godišnji prihod od četrdeset hiljada do pedeset hiljada evra. Ako se sve to posmatra kroz bliže i šire okruženje u kome se živi i radi – Austrija je u dužem vremenskom periodu medju zemljama u kojima se najbolje živi – onda I ova šansa za posao postaje jo zanimljivija.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *