Perspektivna zanimanja u Srbiji za 2024: analiza trendova i tražnje

Ubrzane promene oko nas, vođene digitalnim tehnologijama, postavljaju nas u položaj koji zahteva fleksibilnost i spremnost da se prilagodimo novim trendovima.

Svega pre nekoliko godina, malo ko bi mogao da zamisli da će veštačka inteligencija postati deo svakodnevice ili da će rad od kuće postati norma. Tržište rada se transformiše brže nego ikada ranije, pa nije iznenađujuće što su neka zanimanja koja su nedavno bila veoma tražena sada gube popularnost, piše startuj.com.

Iako je teško sa sigurnošću predvideti šta donosi budućnost, na osnovu trenutnih trendova moguće je naslutiti koja će zanimanja biti tražena u narednim godinama. Među njima će se verovatno naći poslovi u oblasti kompjutera, obnovljivih izvora energije, veštačke inteligencije, cyber sigurnosti i sličnih polja, navodi se na portalu koji objavljuje pregled perspektivnih zanimanja za 2024. godinu.

  1. Razvoj softvera Softverski developeri već godinama dominiraju listama najtraženijih i najbolje plaćenih zanimanja. Iako su nekada i početnici mogli naći posao u ovoj oblasti bez dubokog znanja programiranja, razvoj veštačke inteligencije značajno je suzio taj prostor.Potražnja će uvek postojati za stručnjacima koji su vešti u programskim jezicima kao što su Java, Python ili C++, i koji imaju relevantno iskustvo. Posebno su traženi developeri koji su sposobni za otklanjanje grešaka, što dolazi sa iskustvom. Prosečna neto plata softverskih developera u Srbiji iznosi oko 1379 evra, dok juniori zarađuju oko 844 evra, a seniori i više od 2000 evra.
  2. Analiza podataka Analitičari podataka su ključni za moderno poslovanje, igrajući važnu ulogu u procesu donošenja odluka. Njihova sposobnost da razumeju podatke omogućava kompanijama da prilagode svoje strategije, optimizuju operacije i bolje se prilagode dinamičnim tržišnim uslovima.Ovi stručnjaci otkrivaju trendove, prepoznaju potrebe kupaca i pomažu u oblikovanju inovacija koje vode ka uspešnom poslovanju. Njihove plate su u rangu sa platama programera, a važno je napomenuti da poslova za njih ima i van IT sektora.
  3. Kreiranje digitalnog sadržaja Digitalni sadržaj je ključan za prisustvo kompanija na internetu. Ako imate talenta za društvene mreže i možete da prepoznate potrebe publike, ovo je prava karijera za vas. Čak i sa razvojem veštačke inteligencije, direktori marketinga u velikim firmama ulažu više u kreatore digitalnog sadržaja. Lokalno tržište je dovoljno veliko da i oni koji su novi u ovom poslu lako pronađu klijente.
  4. Medicina Medicinske profesije su uvek dobar izbor, posebno s obzirom na potražnju. Nemačka, na primer, već dugi niz godina se suočava sa nedostatkom medicinskog osoblja u bolnicama. Već nakon srednje škole i stručnog ispita, moguće je naći posao medicinske sestre ili brata, sa platama od 1.600 do 4.400 evra.
  5. Ugostiteljstvo Ugostiteljstvo je grana u kojoj će uvek biti posla. Kuvari, konobari, menadžeri – sva ta zanimanja su često na oglasima za posao. Plate u ovoj grani rastu iz godine u godinu, delom zbog odlaska radnika u inostranstvo tokom turističke sezone. Kompanije koje žele zadržati kvalitetno osoblje nude dobre uslove i plate iznad proseka.

Iako softverski developeri i analitičari podataka ostaju ključni za tehnološki progres i donošenje odluka u modernom biznisu, kreatori digitalnog sadržaja igraju vitalnu ulogu u marketingu. Medicinske profesije i ugostiteljstvo nude stabilne karijere, prateći globalne i lokalne trendove. Bez obzira na izbor, prilagodljivost i sticanje relevantnih veština ostaju ključni faktori za uspeh u promenljivom svetu rada u kojem živimo danas.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *