PENZIONERI U NEMAČKOJ DOBIJAJU BOLJI STATUS

Više decenija, posebno poslednje, radnici iz Srbije u velikom broju odlučuju da nastave život i potraže posao u Nemačkoj. Medju njima su i oni koji su već ostvarili pravo na penziju ili će to pravo steći vrlo skoro. Status, uslovi za sticanje prava i visina penzije su ono što mnoge veoma zanima.

Posle dugogodišnjeg uspešnog vodjenja najuticajnije zemlje Evropske unije, kancelarka Angela Merkel odlazi u zasluženu penziju, a na čelo nemačke vlade dolazi nova koalicija koja obećava niz socio-ekonomskih mera. Najvećim delom usmerene su u pravcu poboljšanja životnog standarda stanovnika Nemačke.

Minimalna penzija u Nemačkoj

Brojna populacija penzionera, medju kojima su i naši gastarbajteri, medju prvima treba da oseti pozitivno dejstvo mera nove koalicione vlade.

U okviru predloga ovih mera je i uvodjenje minimalnog nivoa penzija. Utvrdjivala bi se u iznosu od 48% bruto prosečne plate u Nemačkoj, što u ovom trenutku iznosi oko 1.390 evra. Još značajnije je to što bi se iznos minimalne penzije uskladjivao, odnosno pratio bi rast prosečne bruto plate.

Uslovi za ostvarivanje prava na penziju

Najpre, starosna granica za ostvarivanje prava na penziju u Nemačkoj je, prema važećim propisima, na starosnoj dobi od 67 godina. U prevremenu penziju može se otići sa navršene 63 godine života.

Nova koaliciona vlada je u svom zvaničnom dokumentu istakla značaj koji pouzdana penzija ima za sve radnike u Nemačkoj:

„Stoga ćemo ojačati zakonsku penziju i trajno obezbediti minimalni nivo penzije od 48 odsto bruto plate. Tokom narednog perioda, stopa doprinosa neće porasti iznad 20 odsto, neće biti smanjenja penzija niti povećanja starosne granice za odlazak u penziju“, piše u dokumentu.

U ovom trenutku minimalna penzija iznosi 45% prosečne bruto plate, odnosno oko 1.350 evra. Novousvojenim zakonom odredjeno je da svi koji imaju penziju ispod minimalne primaju dodatak od države na osnovnu penziju.

„Svi koji su uplaćivali doprinose najmanje 35 godina, a imaju malu penziju, dobijaće od države dodatak na osnovnu penziju. U praksi, to će značiti da samci čija je penzija manja od 1250 evra i parovi čija je penzija manja od 1950 evra, mogu da očekuju dodatak na penziju od 2021. godine. Prema procenama, taj dodatak će dobijati između 1.200.000 i 1.500.000 penzionera što će državni budžet koštati između milijardu i milijardu i po evra.“

Kako se utvrdjuje visina penzije?

Metodologija  kojom se u Nemačkoj utvrdjuju penzije radnika koji su ostvarili pravo na penziju je prilično složena, odnosno odredjena različitim faktorima.

Polazni faktor je nivo ostvarenih prihoda, gde se prihodi na nivou prosečnih zarada ocenjuju koeficijentom 1.

Faktor odbitka primenjuje se kod onih radnika koji u penziju odlaze pre navršene 67.godine života. Za svaki mesec odlaska u penziju pre navršene 67.godine života, penzija se umanjuje za 0,3%.

Treći činilac koji utiče na visinu penzije je tip penzija. Za pravu starosnu penziju vrednuje se koeficijentom 1, a za udovce i udovice 0,55.

( izvor: Blic )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *