Penzioneri na tržištu rada: Nova otvorenost poslodavaca ili nužnost?

U svetlu promena u hrvatskom tržištu rada, specijalizovani portali za oglašavanje radnih mesta poput MojPosao ili Posao.hr sve više imaju izdvojene rubrike posvećene penzionerima. Ova nova dinamika omogućuje penzionerima da pronađu poslove prilagođene njihovom iskustvu i mogućnostima, dok istovremeno zadržavaju punu penziju.

Primera radi, nedavno je jedan trgovački lanac putem oglasa tražio prodavce-penzionere na desetak lokacija u Zagrebu, ističući potrebu za srdačnim i vrednim osobama koje žele unaprediti iskustvo kupovine svojim kupcima. Slično tome, i drugi trgovački lanac motiviše penzionere pozivom koji naglašava ljubaznost i spremnost za rad sa ljudima.

Pre dve godine, Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) pokrenuo je posebnu web-stranicu za zapošljavanje penzionera, na kojoj se trenutno nudi preko 700 poslova. Najtraženiji su poslovi prodavca/prodavačice i čistača/čistačice. Osim toga, razne firme, uključujući i one koje se bave obezbeđenjem, aktivno traže penzionere za zapošljavanje, što dodatno potvrđuje trend otvorenosti poslodavaca prema ovoj populaciji radnika.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *