Pažnja! Pojavili su se lažni sertifikati o znanju Nemačkog jezika

I u bližem okruženju, kao i u Srbiji, nezaposleni i oni nezadovoljni poslom i zaradom traže svoju šansu u obezbedjenju posla u Nemačkoj. Odatle gotovo svakodnevno stižu najraznovrsnije ponude za posao.Nadju se ponekad i oni poslovi za koje se ne zahteva ispunjavanje posebnih uslova.

No, za većinu poslova u Nemačkoj, pored specifičnih, postoji i zahtev za ispunjavanjem jednog neophodnog uslova. Reč je o odredjenom niviou poznavanja nemačkog jezika. Nemačka je propisala obavezu da gradjani Srbije, Bosne i ostalih okolnih zemalja podnose zahtev za izdavanje radne dozvole i vize ambasadama Nemačke u ovim zemljama i tom prilikom podnesu i uverenje o potrebnom znanju nemačkog jezika.

Ali, na ovim prostorima uvek je bilo neočekivanih pojava. Tako je Ambasada Nemačke u Sarajevu upozorila na znatan broj podnosilaca zahteva za izdavanje radne dozvole koji su, uz zahtev prilagali lažne sertifikate o poznavanju nemačkog jezika. Usledila je oštra reakcija službenika Ambasade Nemačke, pa su podnosioci sa lažnim sertifikatima dobili odbijenice.

O čemu je, zapravo, reč?

Ambasada je objasnila da samo takozvani telc centri imaju ovlašćenje da izdaju sertifikate o znanju nemačkog jezika, odnosno da organizuju TestDAF ispite. Prema njihovim saznanjima, u Bosni i Hercegovini jedina institucija koja je licencirana za TestDAF ispite je Goethe institut. Iz Telc centrale su poslali saopštenje u kojem demantuju da su JobcentarMaglaj i JobcentarBrčko koji su izdali pomenute sertifikate o znanju nemačkog jezika, poznati Telc centrali.

TestDAF ispite sprovodi TestDAF Institut koji je deo Univerziteta u Hagenu za studije na daljinu.

Telc centri su škole jezika koje su dobile licencu od Centrale u Nemačkoj da mogu izdavati sertifikate za znanje deset svetskih jezika i za tu svrhu postoji 80 testova.

Širom sveta postoji preko 2000 Telc partnera, sa 150 edukatora i preko 13000 licenciranih lica koja imaju ovlašćenje da mogu sprovoditi ispite i izdavati sertifikate.

Ovakvo i slična iskustva naših suseda treba da podstaknu na dodatni oprez, dobru informisanost i proveru bitnih podataka, kako bi se izbegle dodatne neprijatnosti na trnovitom putu ka boljem sutra.

( izvor: Nezavisne novine )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *