Ovo su zanimanja koja se trenutno najviše traže u Nemačkoj

Iako se čini da ne poznaje granice, i nemačka privreda ponekad, istina vrlo retko, učini napredak nešto manjim korakom od očekivanog. To može da zaintrigira stručnu javnost u Nemačkoj i svetu, ali i da zamisli radnike iz drugih zemalja koji traže posao u Nemačkoj ili još procenjuju svoje šanse da nadju posao u Nemačkoj.

Baš su prethodna dva kvartala bila taj trenutak lakog usporavanja privrednog rasta najjače evropske ekonomije. Podstakao je mnoge na analize i procene u kojoj meri to nagoveštava zaostajanje, usporavanje, ili je samo sticaj okolnosti. No, upravo objavljeni, najnoviji podaci mogu da pruže jasnu sliku o uspešnosti nemačke privrede, stanju na tržištu rada u Nemačkoj, odnosno očekivanjima i šansama stranih radnika u Nemačkoj.

Nemačka Savezna agencija za zapošljavanje objavila je najsvežiji podatak prema kojem je u prvom kvartalu 2019.godine u Nemačkoj bilo nepopunjeno oko 1.380.000 radnih mesta. U odnosu na prethodnu godinu to je za 200.000 nepopunjenih radnih mesta više.

„Tržište rada je i dalje osetljivo. Privredni rast bi mogao oslabiti. Broj nepopunjenih radnih mesta je početkom godine opao, ali to je povezano sa sezonskim kretanjima. U poređenju sa prošlom godinom zabeležen je porast potražnje za radnicima“, kažu u Institutu za istraživanje tržišta rada (IAB), koje je povezano s Agencijom za zapošljavanje.

Najtraženiji radnici u Nemačkoj

U Saveznoj agenciji za zapošljavanje ističu da je i dalje najveća potražnja u Nemačkoj za kvalifikovanim radnicima srednjoškolskog obrazovanja. Najveća potražnja za radnicima je u sektoru uslužnih delatnosti, potom za radnicima u gradjevinarstvu i, već tradicionalno, za radnicima u zdravstvu.

Zanimljiv je odnos broja nezaposlenih radnika i nepopunjenih radnih mesta. U Nemačkoj na svakih 170 nezaposlenih radnika dolazi 100 nepopunjenih radnih mesta.

U pogledu dostignutog nivoa obrazovanja, u Nemačkoj je ubedljivo najveća potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom. No, nemačko tržište rada ima vrlo veliku tražnju i za inženjerima u oblasti hemije, mašinstva i gradjevinarstva. Čak i radnici bez kvalifikacija sada su traženiji nego ranije.

Iako se Nemačka ne smatra useljeničkom zemljom, u njoj živi gotovo 11.000.000 ljudi koji nemaju nemačko državljanstvo. Svake godine nemačko državljanstvo dobije 100.000 stranih radnika.

Dugo najavljivani novi zakon o useljavanju u Nemačku koji se nalazi u zakonodavnoj proceduri treba bitno da promeni i olakša dolazak radnika iz zemalja koje nisu članice Evropske unije. Prema njegovim odredbama, u Nemačku će moći da se dosele svi koji imaju ugovor o radu i stručnu kvalifikaciju za taj posao.

( izvor: Index.hr )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *