Ovo su trenutno najtraženiji poslovi u Srbiji

 Ponuda poslova u Srbiji, sa jedne strane, i broj kandidata koji se prijavljuje, sa druge strane, obuhvaćeni analizama za proteklu, 2017.godinu, pokazuje da su najtraženiji poslovi bili poslovi frizera, mesara i neki slični poslovi! A informacija o tome kakva je aktuelna ponuda poslova veoma je važna onima koji se pitaju kako do posla.

Mnogo je zanimljivih podataka do kojih se dolazi u ovakvim analizama. Najpre, evidentne su promene u ponudi poslova, uporedjene sa prethodnim godinama. Na visokoj poziciji liste najtraženijih poslova uporno opstaju, a biće tako i ubuduće, poslovi u okviru informaciono komunikacionih tehnologija.

Bez obzira što zvanični podaci pokazuju znatan pad stope nezaposlenosti u Srbiji, u 2017.godini na ispod 13%, još uvek je mnogo onih koji dugo traže posao. Verovatno će im nestvarno zvučati podatak da i poslodavci u Srbiji muče veliku muku da pronadju izvršioce za pojedine poslove. Dok se za angažman na promoterskim poslovima javi deset kandidata za jedno mesto, za poslove nege i lepote stigne manje prijava od broja ponudjenih oglasa.

Tržište poslova u Srbiji posebno oskudeva frizerima i radnicima koji se bane negom i lepotom, gde je na 300 oglašenih pozicija konkurisalo 204 kandidata. Gotovo jednako teško poslodavci dolaze do mesara i nekih drugih zanatlija.

U strukturi ponudjenih poslova najveće učešće imaju poslovi u proizvodnji. Ako se uporede sa brojem poslatih prijava, dolazi se do podatka da je broj prijavljenih kandidata za posao bio četiri puta veći.

Zapaža se i znatno smanjena ponuda poslova u oblasti gradjevinarstva, promocija i administriranja. No, zainteresovanost kandidata je bila sasvim različita: na administrativnim poslovima broj prijava po oglasu je 8,3, a u gradjevinarstvu jedva 1,7.

Po broju pristiglih prijava najviše je bilo onih za poslove konobara, u ugostiteljstvu, tako da je broj aplikacija 7,5 puta bio veći od broja oglašenih pozicija. Kada su u pitanju uvek aktuelni poslovi u maloprodaji, broj aplikacija je 3,8 puta veći od broja ponudjenih pozicija.

Podaci pokazuju da, kao i ranije, kada su u pitanju poslovi koji ne zahtevaju posebnu stručnost i iskustvo, tražioci posla imaju izbirljiv odnos, favorizujući poslove kao što su telefonski operateri, a nerado se opredeljuju za poslove kurira, vozača.

Sve u svemu, čini se da ni onima koji posao traže kao ni poslodavcima nije uvek lako da pronadju dobro rešenje. Kumulirani i dobro obradjeni podaci ove vrste mogu da budu od pomoći za pravilno usmerenje.

( izvor: BIZlife )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *