Ovo su trenutno najtraženiji poslovi u Nemačkoj

Tokom 2017.godine, iz kvartala u kvartal iz Nemačke su stizale vesti o rastućem broju slobodnih radnih mesta, što je rezultiralo rekordno niskom stopom nezaposlenosti. Sada je poznato i koliko je slobodnih radnih mesta bilo u Nemačkoj u poslednjem kvartalu 2017.godine, ali i koji su poslovi u Nemačkoj za kojima postoji najveća tražnja.

Analizom kretanja i promena, kao i odnosom ponude i traženje poslova u Nemačkoj bavi se Institut za istraživanje tržišta rada ( IAB ), sa sedištem u Nirnbergu. Ova istraživanja IAB sprovodi u saradnji sa Saveznom agencijom za zapošljavanje.

Institut za istraživanje tržišta rada istraživanja o nepopunjenim radnim mestima sprovodi četiri puta godišnje. Pored objavljenih slobodnih radnih mesta, ovim istraživanjem se obuhvataju ii ona radna mesta koja preduzeća nisu prijavika Saveznoj agenciji za zapošljavanje.

Rezultate istraživanja sa kraja 2017.godine IAB je saopštio pre dva dana. A oni kažu da je broj nepopunjenih, slobodnih radnih mesta u Nemačkoj, u poslednjem kvartalu 2017.godine dostigao rekordni nivo od gotovo milion i dvestotine hiljada radnih mesta.

„Krajem prošle godine u Njemačkoj je 1.183.000 radnih mjesta bilo nepopunjeno, što je za 128.000 više nego u istom razdoblju prošle godine i 83.000 više nego u prethodnom kvartalu“, saopštio je stručnjak Instituta za istraživanje tržišta rada Alexander Kubis.

Nadalje, u okviru pomenutog istraživanja utvrdjeno je da je medju delatnostima najveći broj slobodnih radnih mesta u preradjivačkom i gradjevinskom sektoru.

Gradjevinska industrija u Nemačkoj je u snažnoj ekspanziji već duže vremena, jer čitava nemačka privreda beleži izuzetan razvoj, pa je za gradjevince posla na pretek. Sprovedeno istraživanje pokazuje da gradjevinska preduzeća traže oko 100.000 gradjevinskih radnika, različitih profila.

Koji su to još najtraženiji poslovi u Nemačkoj?

Naravno, nemačka privreda obuhvata mnogo različitih privrednih grana. Tradicionalno, posebno uspešne su kompanije u okviru različitih tehničkih disciplina, a baš u njima je manjak stručne radne snage najveći. Nemački nedeljnik Wirtschafts Woche objavio je listu najtraženijih zanimanja, na kojoj su mehatroničari, slede elektrotehničari, pa dugo i često pominjani medicinski tehničari. Tik uz njih su programeri i uvek neophodni privredi kao što je nemačka, inženjeri svih profila.

Vrlo zaposlena gradjevinska industrija pokazuje veliku potražnju i za kvalifikovanim stručnim radnicima, kao što su vodoinstalateri, limari i drugi majstori.

Nemačko zdravstvo godinama ima veliku tražnju za medicinskim osobljem, a očekivanja su da će ta tražnja rasti u narednom periodu.

U poslednje vreme drumski saobraćaj, kako putnički, tako i teretni, suočava se sa velikim nedostatkom stručne radne snage, tako da je u ovoj delatnosti istraživanje ukazalo na veliki broj nepopunjenih, slobodnih radnih mesta.
( izvor: SeeBIZ )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *