Ovo su trenutno najtraženija zanimanja u Nemačkoj

Mnogo je slobodnih radnih mesta u Nemačkoj, čini se da za sve profesije postoji šansa. Ali, za odredjene poslove, poput onih u zdravstvu, mašinskoj, automobilskoj i elektroindustriji postoji tražnja koja ni svim preduzetim merama nemačke vlade nije ni izbliza zadovoljena.

Zakon o useljavanju stručne radne snage u Nemačku je stupio na snagu, pa se sa nestrpljenjem očekuju rezultati mera za privlačenje stručne radne snage i olakšan pristup tržištu rada u Nemačkoj. I portal „Make it in Germany“ treba da stručnim radnicima iz raznih zemalja približi informacije o slobodnim radnim mestima, zahtevanim uslovima, ali i da što potpunije predstavi posao i život u Nemačkoj.

Lekari najtraženiji

Portal „Make it in Germany“ podseća da su lekari i stručni medicinski radnici dugo vremena medju najcenjenijim i najtraženijim. I deficit lekara datira od ranije, ali je vremenom postajao sve izraženiji, jer će narednih godina značajan broj lekara otići u penziju.

Posao za lekare postoji i u bolnicama i u privatnoj lekarskoj ptraksi. U želji da privuku što više lekara i popune upražnjene pozicije, lekarima se nude najviše zarade medju svim strčnjacima sa univerzitetskom diplomom. Tako prosečna početna plata lekara iznosi oko 52.000 evra godišnje.

Najveća tražnja postoji za lekarima opšte prakse, a posebno je velika u istočnom delu Nemačke i u ruralnim oblastima. Upravo tamo se i upražnjene pozicije najteže popunjavaju.

Ali se i inženjeri veoma traže

 Medju različitim stručnim profilima najveći stepen tražnje postoji za inženjerima u mašinskoj industriji, automobilskoj industriji, elektro i elektronskoj industriji, ali i za gradjevinskim inženjerima.

Da inženjeri predstavljaju vrlo cenjene stručne radnike u Nemačkoj potvrdjuje i činjenica da su članovi upravnih odbora i direktori mnogih kompanija u Nemačkoj svoju profesionalnu karijeru počeli kao inženjeri.

Naravno, i plate pokazuju visoku pozicioniranost inženjera na društvenoj lestvici u Nemačkoj. Početne plate inženjera se kreću od 40.000 do 45.000 evra gosišnje, a sa stečenim iskustvom rastu i do preko 70.000 evra godišnje.

Naučnici i IT stručnjaci

Dobro je poznato da su stručnjaci iz oblasti prirodnih nauka i IT tehnologija ( u Nemačkoj poznati kao STEM stručnjaci ) i ranije bili posebno traženi, ali i dobro plaćeni. Nemačka slovi za državu koja posebnu pažnju poklanja naučno istraživačkom radu, pa se uvek traže stručnjaci iz ovih oblasti koji bi se uključili u započete i nove projekte.

Nemačka industrija traži diplomirane stručnjake u okviru prirodnih nauka, matematike i IT tehnologija. Nedostaju izuzetno razvijenoj automobilskoj industriji, ali i hemijskoj, farmaceutskoj industriji, biotehnologiji i savremenim nanotehnologijama. Industriji su veoma potrebni i IT stručnjaci, ali za njima tražnja postoji i u bankama i osiguravajućim društvima.

Diplomci iz oblasti prirodnih nauka, matematike i IT tehnologija mogu očekivati da će im poslodavci odmah ponuditi ugovor o radu za stalno, uz početnu zaradu od oko 40.000 evra godišnje, koja će se uz stečeno iskustvo povećati na preko 80.000 evra godišnje.

Nema sumnje, tražnja za visokoobrazovanim stručnjacima, posebno STEM stručnjacima, široko otvara vrata mnogim diplomcima, ukoliko ispunjavaju zahtevane uslove.

( izvor: Blic BIZNIS )   

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *