Ovo su srednje škole koje garantuju posao u Srbiji i inostranstvu

Vazduhoplovna akademija, medicinska i elektrotehnička srednja škola  su najpopularnije među osnovcima, I to zbog brzog zaposlenja u zemlji ali i inostranstvu.U medicinskoj školi najtraženiji su smerovi farmaceutski tehničar, tehničar fizijatar i laborant. Ova zanimanja su tražena u Srbiji, ali i u inostranstvu. Medicinski tehničari su već godinama traženi u Nemačkoj, Austriji i Italiji gde je plata od 1.400 do 1.600 evra uz obezbeđen smeštaj.

Za dečake je možda interesantnije zanimanje tehničar vazduhoplovnog saobraćaja za bezbednost koje dobija nakon završetka Vazduhoplovne akademije. Učenici ove škole imaju praksu na Aerodromu „Nikola Tesla“, tu konkurišu za posao, a plata je od 80.000 do 100.000 dinara. To zanimanje je traženo i u arapskim zemljama.

Nemačka agencija za rad stalno traži kadar srednjeg obrazovanja. Stoga je tražena i elektrotehnička škola, smerovi administrator mreže i tehničar računara.

U Ministarstvu prosvete, nauke I tehnološkog razvoja navode da Savezna nemačka agencija za rad ima stalnu potražnju za kadrovima koji su završili srednje obrazovanje. Po njima su tražena zanimanja medicinski tehničar, negovatelj, građevinski električar, elektromašinski tehničar.

 

Izvor: Srbija Danas

Jedan komentar

  1. Dragan 31. avgusta 2016. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *