Ovo su realne zarade i troškovi života u Nemačkoj

O čemu drugom, nego o poslu i zaradama koje se mogu ostvariti u Nemačkoj?!

U očekivanju boljih prilika u zemlji u kojoj živimo, stižu nam raznovrsne, zanimljive i manje više obećavajuće mogućnosti za dobar poso i zaradu sa svih strana. No, posao i život u Nemačkoj ostaju u fokusu naših sunarodnika. Mnogo ih je tamo bilo, a mnogo ih je još uvek.

zarade-u

I mnogo različitih informacija stiže do nas. No, da li je to dovoljno da bi se donela konačna odluka? I oni koji su imali sreće i pronašli dobru poslovnu ponudu, sigurno, imaju brojne nedoumice.  Za sagledavanje realnih mogućnosti koje posao u Nemačkoj pruža, potrebno je uzeti u obzir i troškove života koje će imati tokom života i rada u Nemačkoj.

Stoga smo odlučili da kao pomoć ponudimo podatke koje je upravo objavio nemački Deutsche Welle, a tiču se zarada koje se mogu ostvariti za pojedine vrste poslova, kao i prosečnih troškova života.

Medju industrijskim granama u posebnoj ekspanziji je gradjevinska industrija, pa je i potražnja za stručnjacima iz ove oblasti velika. Tako gradjevinski inženjeri zaradjuju oko 3000 evra, u bruto iznosu, odnosno 2000 evra neto, a slična je i zarada arhitekata. Bolje plaćeni od njih su  lekari i matematičari, čija je zarada  za oko 600 evra veća. Podaci, takodje, pokazuju da je zarada informatičara oko 2300 evra, u neto iznosu.

Za poslove u ugostiteljstvu i iz domena ličnih usluga, takodje, postoji stalna potreba. Zarada koju ostvaruju konobari, kuvari i frizeri iznosi oko 1000 evra, u neto iznosu, i, naravno, tu treba dodati i bakšiš koji može da se ostvari. Automehaničari i električari, pružanjem svojih usluga mogu da zarade oko 1300 evra, u neto iznosu. A negovatelji, koji sa ovih prostora u značajnom broju odlaze i nalaze posao u Nemačkoj, mogu u toj zemlji da zarade oko 1600 evra, u neto iznosu.

Kada su u pitanju  troškovi života u Nemačkoj, statistički podaci pokazuju da se, svakako, mora planirati minimalno 600 evra  za zakup stana i režijske, komunalne troškove (zavisno od mesta gde se živi, troškovi mogu biti i značajno veći ), zatim oko 280 evra za troškove ishrane i bar 50 do 100 evra za troškove korišćenja javnog prevoza.

Sve ove statističke podatke treba koristiti kao polaznu tačku, putokaz za sačinjavanje sopstvene kalkulacije i iznalaženje najbolje solucije, koja treba da pruži satisfakciju onima koji se odvaže i donesu ne laku odluku da napuste svoju zemlju i posao potraže u Nemačkoj.

Izvor:  Deutsche Welle

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *