Ovo su novi uslovi za radne dozvole u Sloveniji

Posao u Sloveniji u dužem periodu privlači radnike iz Srbije. Interes postoji i u suprotnom smeru, jer tržište rada u Sloveniji trpi posledice pandemije korona virusa, pa je deficit radne snage, posebno nekih stručnih profila vrlo izražen.

Slovenačka vlada je, sagledavši značaj obezbedjenja radne snage, krajem maja ove godine usvojila nove propise kojima se definišu uslovi za dobijanja radne dozvole.

Iako  primena novih propisa počinje januara, 2023.godine, ove izmene su značajne i za radnike iz Srbije, kao i iz drugih zemalja. A za njih se treba blagovremeno pripremiti.

Značajne novine u zakonskim propisima

Tumačenje novih odredbi stiglo je iz Slovenije od stručnjaka koji se bave oblašću radnog zakonodavstva.

“Uslovi za dobijanje radne dozvole su se promenili od maja ove godine, a to znači da svi koji žele da rade u Sloveniji prvo se moraju prijaviti u Zavod za zapošljavanje u Srbiji i bez te prijave državljani Srbije se ne mogu zaposliti u Sloveniji.

Ono što je novo je i da se mora pribaviti test o poznavanju, odnosno upotrebi slovenačkog jezika”, navodi za RTS Milena Kalauz iz Kopra,

Iz istog izvora stiglo je tumačenje koje se ne odnosi direktno na dobijanje radne dozvole. Ono definiše rok u kojem se članovi porodice mogu pridružiti radniku u Sloveniji. Umesto kao do sada da to čine posle godinu dana, sada će pridruživanje porodice biti moguće dve godine nakon što je radnik dobio radnu dozvolu u Sloveniji.

Kako stvarno izgleda postupak dobijanja radne dozvole u Sloveniji?

Sagovornica RTS-a podelila je praktična iskustva potencijalnih kandidata iz Srbije za dobijanje radne dozvole u Sloveniji.

Medju njima je priličan broj onih koji su već pronašli poslodavca u Sloveniji, pa im je pribavljanje radne dozvole i ostalih dokumenata imperativ. Neki od poslodavaca nemaju uslove da obezbede radniku potrebna dokumenta ili, zbog velikih poslovnih obaveza ne mogu i ovim problemima da se posvete. Tada agencije koje se bave ovim poslom mogu da pruže pomoć.

Za dobijanje radne dozvole radnik mora da obezbedi sledeća dokumenta:

  • Pasoš
  • Prijavu od Nacionalne službe za zapošljavanje u Srbiji
  • Potvrdu o stečenom stepenu obrazovanja
  • Potvrdu o nekažnjavanju u Srbiji.

Svi dokumenti moraju biti originalni. Ukoliko su radjeni ćiriličnim pismom, moraju se prevesti na slovenački jezik.

Prikupljena dokumenta prilažu se Zahtevu za dobijanje radne dozvole.

“Na osnovu iskustva sa terena, mogu reći da postupak dobijanja radne dozvole sigurno traje dva do tri meseca. Pre situacije sa kovidom je možda bilo malo brže, ali sada postupak traje do tri meseca”, napominje sagovornica RTS-a.

Treba podsetiti da po dobijanju radne dozvole radnik treba da obezbedi i dozvolu o prebivalištu. Zahtev se predaje preko upravne e-Note i taj postupak traje desetak dana.

( izvor: RTS )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *