Ovo su najtraženiji stručnjaci u Srbiji! Pogledajte koliko mogu da zarade kod nas, a koliko u Nemačkoj!

Kao i svugde u svetu, i tržište rada u Srbiji već dugo pokazuje izuzetno veliku tražnju za IT stručnjacima i inženjerima. Ali, i kvalifikovani majstori sa trogodišnjom školom čini se da nikad nisu bili ovoliko traženi i dobro plaćeni.

Stručnjaci koji prate tržište rada u Srbiji kažu da je trend posebne tražnje za kvalifikovanim majstorima evidentan još od 2015.godine. Kako je tražnja za različitim profilima radnika za koje je potrebna trogodišnja stručna škola rasla, tako je bilo manje posla za radnike sa srednjom i višom stručnom spremom.

Medju visokoobrazovanim stručnjacima kompanije u Srbiji najčešće oglašavaju potrebu za IT stručnjacima, mašinskim inženjerima i elektroinženjerima.

Sa druge strane,  trend veće ponude od tražnje i dalje je prisutan kada su u pitanju pravnici i ekonomisti.

Poslovi u IT sektoru i plate

Iako stoji činjenica da je deficit stručnjaka u IT sektoru takav da za svakog od njih postoji slobodna pozicija, treba naglasiti da kompanije najveću tražnju pokazuju za stručnjacima sa iskustvom. Za početnike je manje posla, a najpoželjniji su seniori, stručnjaci sa pet i više godina iskustva.

Ovako velika tražnja za IT stručnjacima omogućila im je da se visoko kotiraju na listama prosečnih plata u Srbiji.

Tako juniori u IT sektoru zaradjuju od 600 do 800 evra, mediori imaju plate do 1.500 evra, a seniori zaradjuju preko 2.000 evra mesečno. Stručnjaci sa specijalizacijom u pojedinim oblastima su malobrojni, pa kompanije čine sve da ih privuku. Naravno, i platama koje dosežu do 7.000 evra.

Na stranici Joberty IT stručnjaci iznose i razmenjuju svoja iskustva o uslovima rada i platama u kompanijama u Srbiji. Prema tim podacima, na pozicijama veb dizajnera zaradjuje se izmedju 1.150 evra i 2.400 evra. Softver developeri zaradjuju oko 1.300 evra, a seniori oko 2.000 evra.

Koliko drugi visokoobrazovani stručnjaci mogu da zarade u Srbiji?

Velika potražnja za visokoobrazovanim stručnjacima u Srbiji doprinela je znatnom povećanju njihovih plata.

Podaci sa sajta Infoplate pokazuju da se plate koje ostvaruju gradjevinski inženjeri, elektroinženjeri, kao i finansijski analitičari, sa iskustvom od tri do pet godina, kreću u intervalu od 850 do 900 evra mesečno.

A koliko u Nemačkoj?

Mnogo naših stručnjaka je poslednjih godina potražilo bolju šansu u Nemačkoj. Prema podacima sa sajta Payscale.com i Salaryexplorer, evo koliko može da se zaradi u Nemačkoj:

  • Elektroinženjeri                                           4.200 do 7.500 evra
  • Arhitekte                                                       4.700 evra
  • Finansijski analitičari                                  4.700 evra

Koliko je realan san o stvarno boljem životu u Nemačkoj, moguće je oceniti tek kada ove prihode stavimo u odnos sa troškovima života. Tu se, prvenstveno, misli na troškove najma stana. Za dvosobni stan u Berlinu zakup se kreće u rasponu od 800 evra do 1.100 evra, što je značajno više nego u Srbiji.

Možda je, ipak, za ovu analizu najkorisniji podatak sa sajta Numbeo. Prema njihovoj računici, troškovi života u Nemačkoj za jednu osobu prosečno iznose 850 evra, dok se troškovi života četvoročlane porodice procenjuju na 2.850 evra.

Možda nam je sada lakše da zaključimo gde se živi bolje – u Srbiji ili u Nemačkoj?

( izvor: 24sedam )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *