OVO SU NAJTRAŽENIJA ZANIMANJA U SRBIJI OVE GODINE

Iako je tržište rada u Srbiji vrlo skromno, i tu postoje deficitarni poslovi, odnosno zanimanja koja poslodavci najčešće traže. A za sve one koji još uvek strpljivo čekaju svoju šansu da ovde pronadju mogućnost za rad i zaradu, svakako, mogu biti od koristi najnoviji podaci o tome koja su zanimanja najtraženija.

Upravo u tu svrhu istraživači su, koristeći podatke sa platformi za pronalaženje posla, došli do zaključka da su zanatski poslovi, poput frizera, mesara, kuvara i sličnih poslova i ove, kao i prošle godine, najtraženiji, odnosno da najmanji broj ovih radnika čeka na posao.

Istraživanje je pokazalo i da najviše kandidata koji traže privremen, povremen ili honorarni posao čini to u okviru poslova maloprodaje, ugostiteljstva i održavanja higijene prostora.

Šta pokazuju podaci iz prve polovine 2018.godine?

Ovaj period karakteriše nedovoljna zainteresovanost potencijalnih kandidata za poslove u okviru delatnosti nege lepote, a veće interesovanje nije bilo ni za ponude poslodavaca za poslove pripreme hrane, kao ni za raznovrsne gradjevinske poslove.

Najveće interesovanje kandidati su pokazivali za ponude konobarskih poslova. Posebno privlačni mladjoj populaciji bili su poslovi promocije proizvoda i usluga. A kao i prošle godine, poslovi održavanje higijene bili su zanimljivi niže kvalifikovanoj radnoj snazi.

U istraživanju je sa jedne od platformi za zapošljavanje prenet podatak da je za prvih šest meseci ove godine bilo objavljeno ukupno 380 oglasa za razne poslove u delatnosti nege lepote. Na te konkurse stigle su 343 prijave, odnosno samo 0,9 prijava po konkursu. Tu treba napomenuti da potreba za radnicima koji pružaju usluge nege lepote ima sezonski karakter, leti je znatno izraženija. Medjutim, podaci govore da ni u maju i junu interesovanje za ove poslove nije bilo veće.

U rezultatima istraživanja može se zapaziti i prilično skromno interesovanje za obavljanje gradjevinskih poslova. Poslodavci su u prvom polugodju ponudili 260 poslova, a stiglo je ukupno 405 prijava, odnosno 1,4 prijave po oglasu.

Kada su u pitanju poslovi na pripremi hrane – pica majstori, roštilj majstori, pekari, poslastičari – evidentna je stalna potražnja za ovim radnicima. A slično je i sa poslovima kurira i vozača, za koje je objavljeno izuzetno mnogo oglasa, sa skromnim odzivom.

Koliko interesovanje postoji za poslove konobara ilustruje podatak da je otvoreno 915 slobodnih pozicija na koje se javilo 7.100 kandidata, što je 6,5 kandidata po poziciji.

Još veći stepen zainteresovanosti postoji za poslove promocije proizvoda i usluga: tu je na oko 170 raspisanih oglasa konkurisalo preko 1.100 kandidata.

( izvor: Mondo )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *