OVO OBAVEZNO TREBA ZNATI O POSLU I ŽIVOTU U NEMAČKOJ

Za one koji traže svoje mesto pod suncem, za one koji već svoju budućnost vide u Nemačkoj, za one koji su već započeli neophodne procedure u postupku nalaženja posla u Nemačkoj i preseljenja u tu zemlju, za one koji su nezadovoljni svojim postojećim statusom, za sve njih i mnoge druge informacije o raznim aspektima živoda i rada u Nemačkoj mogu biti od neprocenjive koristi.

A ako dolaze od onih koji su to već iskusili, zaslužuju posebnu pažnju.

Koautori Nemačkog kutka, u sardanji sa nemačkim informativnim centrom za migracije, stručno obrazovanje i karijeru DIMAC Srbija, svesni značaja potpunije informisanosti ogromnog broja naših sunarodnika, sakupila je i prezentovala zanimljiva iskustva, dileme i sugestije naših gradjana koji su sreću potražili u Nemačkoj.

Zašto baš Nemačka?

Decenijama je već tako. Radnici iz zemalja sa prostora bivše Jugoslavije najradije biraju Nemačku kada napuštaju svoju zemlju. Tako ih sada u Nemačkoj ima preko 1,2 miliona, i to samo onih bez nemačkog pasoša. Samo su pripadnici turske dijaspore brojniji u Nemačkoj.

Uz opšte poznate činjenice da je reč o najjačoj evropskoj ekonomiji, sa preko 80.000.000 stanovnika i stalnom tražnjom za radnicima, i mnoge druge karakteristike mogu biti od uticaja:

  • Nemačka se sastoji od 16 pokrajina koje se medjusobno veoma razlikuju – socio ekonomski, istorijski, kulturološki, pa i po jeziku, narečju kojim govore, običajima i načinu života. Još uvek su značajne razlike izmedju pokrajina na teritoriji nekadašnje Istočne Nemačke i onih u Zapadnoj Nemačkoj.
  • Odredjene privredne aktivnosti karakteristične su za pojedine regije u Nemačkoj,pa je i poslovni angažman tamo lakše pronaći i obezbediti bolju poziciju.
  • Nemačka funkcioniše kao decentralizovana zemlja, što znači da se odredjene oblasti života i rada uredjjuju na nivou pokrajina.

Odluka o emigraciji

Delikatna i složena, odluka o emigraciji je uvek i za sve veliki izazov, a reperkutuje se na sve aspekte života.

Pored objektivnih okolnosti, brojne individualne odlike treba uzeti u obzir. Osim ličnih očekivanja i planova, neophodno je proceniti položaj u kojem će se naći članovi porodice, posebno deca.

Pored mnogih drugih, strpljenje, fleksibilnost i adaptibilnost vrlo su poželjne osobine. Realna procena mogućnosti koje Nemačka nudi i njen odnos sa željama i očekivanjima pojedinca mogu značajno olakšati prilagodjavanje.

Najznačajniji koraci nakon preseljenja u Nemačku

  • Smeštaj

Svakako, jedan od najznačajnih koraka je nalaženje smeštaja. Poslednjih godina prilično je teško pronaći adekvatan smeštaj u  Nemačkoj, posebno u velikim gradovima. Velika tražnja dovela je do velikog povećanja zakupnina, pa je nemačka vlada počev od 2015. godine zakonom regulisala rast zakupnina.

U glavnom gradu, u Berlinu, u periodu od deset godina, zakupnine su porasle čak 45%. Inače, najviše zakupnine su u Minhenu, a slede ga Štutgart i gradovi sa juga Nemačke. U gradovima na severu i nekadašnjoj Istočnoj Nemačkoj zakupnine su niže.

  • Prijava prebivališta

Obezbedjenje potvrde o prebivalištu treba da bude prvi korak po preseljenju u Nemačku. Zvanični rok je 14 dana od preseljenja u Nemačku, ali je savet da se to učini odmah.

Ovo je prava prilika da podsetimo da je birokratija, odnosno da su administrativne procedure u Nemačkoj vrlo složene i striktno odredjene, pa se treba naoružati strpljenjem, tačnošću i dobrom informisanošću.

  • Otvaranje bankovnog računa

Po dobijenoj potvrdi o prebivalištu kao neophodnom uslovu, potrebno je otvoriti račun u banci. Za početak to treba da bude tekući račun u nekoj od banaka. U korist tog računa uplaćivaće se plata, stipendija ili neko drugo primanje.

  •  Poreski broj

Uz potvrdu o prebivalištu, Nemačka dodeljuje tražiocima i takozvani poreski ID. Ovaj broj se sastoji od 11 cifara, trajno važi i u bilo kom delu Nemačke.

Pored ovog, poreska uprava dodeljuje poreski broj koji se sastoji od 13 cifara i menja se pri selidbi. Po prijavi prebivališta, u roku od 6 nedelja, tražilac treba da dobije poreski broj.

Poznavanje nemačkog jezika

Najčešće, već pri ulasku u Nemačku od doseljenika se očekuje makar elementarno znanje nemačkog jezika. Za obavljanje složenijih i bolje plaćenih poslova traži se i bolje znanje nemačkog jezika.

Inače, u Nemačkoj je opšte prisutno uverenje da potpune i kvalitetne integracije u nemačko društvo nema bez znanja nemačkog jezika. U prvo vreme, pri dolasku, znanje engleskog jezika svakako je velika pomoć, posebno u gradovima i medju mladjom populacijom.

Nemci vole da kažu da je govoriti nemački sa greškama bolje nego ne govoriti nemački jezik.

I samo da podsetimo: ovo su samo neke karakteristike života i rada u Nemačkoj koje mogu da ubrzaju i olakšaju snalaženje u novoj sredini.

( izvor: Nemački kutak )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *