Ovo morate da znate pre odlaska na rad u Norvešku

Autorizovali ste diplomu, završili kurs norveškog jezika, i sada mislite da je vreme da kupite kartu u jednom pravcu i konačno odete u Norvešku kako biste tražili posao. Iako mislite da ste potpuno spremni, odlazak u Norvešku radi zaposlenja je velika stvar, koja će vam promeniti ceo život.  Pre nego što spakujete kofere, morate da uradite sledeće

  1. PREVEDITE SVE SVOJE BITNE DOKUMENTE KOD SUDSKOG TUMAČA ZA NORVEŠKI JEZIK I NAPRAVITE MNOGO KOPIJA ISTIH.

Dokumenta mogu da Vam zatrebaju kada se najmanje nadate. Dok ste u Srbiji niste ni svesni koja sve dokumenta mogu da Vam trebaju u Norveškoj. Stoga sva dokumenta spremite dok ste u Srbiji, pošto je u Norveškoj to mnogo i komplikovanije i skuplje.

norveska_posao

  1. PRONAĐITE STAN U KOME ĆETE ŽIVETI

Veoma je bitno da imate prebivalište u Norveškoj da biste mogli da aplicitate za boravišnu dozvolu. Možda je za početak najbolje rešenje da ostanete kod rodbine ili prijatelja, ukoliko imate nekog u Norveškoj, ali imajte u vidu da će Vaš domaćin morati da potpiše dokumntaciju o Vašem boravku kod njega kako biste mogli da dobijete boravišnu dozvolu. Ukoliko nemate prijatelje ili rodjake u Norveškoj najbolje mesto za pronalaženje smeštaja su onda Internet i društvene mreže.

  1. PROVERITE KOLIKO DANA MOŽETE DA OSTANE U NORVEŠKOJ SA SVOJIM PASOŠEM

Dobro preračunajte koliko ste dana u poslednjih 6 meseci proveli u nekoj od zemalja potpisnica Šengenskog sporazuma. Kao što znate građani RS imaju pravo da provedu 90 dana u zemljama Šengena u periodu od šest meseci (tj. 180 dana). Ukoliko prekoračite limit broja dana, rizikujete da Vam bude zabranjeno da uđete u EU na duži period i to svakako nije ono što želite. Da biste demonstrirali da ćete ostati u propisanom periodu kupite povratnu kartu i pokažite je službeniku na granici čim počne da postavlja dodatna pitanja.

  1. PONESITE TOPLU ODEĆU

Nikako ne zaboravite da ponesete toplu odeću i obuću posebno ako ciljate na sam sever Norveške. Par solidnih džempra, topla jakna, i vunene čarape svakako su bukvalno neophodna odeća za Norvešku.

 

Izvor: http://serbiskeprofesjonelle.com/

2 Komentara

  1. Sonja 19. avgusta 2017. Reply
  2. Sonja 19. avgusta 2017. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *