Ovo morate da znate ako želite da poslujete u Nemačkoj

Da nezaposleni traže posao u Nemačkoj, nije novost. Ali, i oni koji razvijaju sopstveni posao vrlo ozbiljno razmišljaju o izslasku na nemačko tržište. Kako uspostaviti poslovnu saradnju sa nemačkim partnerima, postoji li šansa za rad u Nemačkoj, koje prednosti cene u Nemačkoj?

Koliko god je poslovanje u Nemačkoj veliki izazov za naše privrednike, toliko su i zahtevi nemačkog tržišta veliki i posebni. I kako oni koji tamo već rade demantuju skeptike koji kažu da se u Nemačkoj ne može poslovati, toliko je nerealno očekivati brz i lak uspeh.

Jer, peta najjača svetska ekonomija privlači i privrednike iz drugih delova sveta, pa konkurencija podiže kriterijume i očekivanja.

Na ovako velikom tržištu ima mesta za kvalitetne proizvode i usluge. Da bi ih Nemci ozbiljno razmotrili, od privrednika se očekuje da pred potencijalne partnere izadje sa jasnom i precizno definisanom poslovnom strategijom. Ona treba da se temelji na konkretnim i utvrdjenim ciljevima, preciznim krakoročnim i dugoročnim projekcijama i planovima i utvrdjenoj dobroj organizaciji.

Upravo na ovo nemački privrednici ukazuju u situacijama kada ne ukažu poverenje i ne prihvate saradnju sa privrednicima iz Srbije. “Potencijal koji Srbija ima se gubi u nejasnim ponudama konkretnih firmi – šta je njihova ideja i poslovna strategija?”

Koje delatnosti imaju posebnu šansu?

Iako je procesom globalizacije i Nemačka proširila svoje kapacitete u udaljenim delovima sveta, i dalje postoje oblasti sa prednošću za evropske partnere. Naročito dobre šanse za ovdašnje privrednike postoje u autoindustriji, elektronici, ICT opremi, hemiji i petrohemiji, metalurgiji i u svim delatnostima koje se zasnivaju na novim tehnologija.

A programeri i inženjeri sa ovih prostora koji već rade u Nemačkoj ili kao frilenseri saradjuju sa nemačkim kompanijama, u veoma dobrom svetlu predstavljaju stručnost, osposobljenost i poslovnost radnika iz Srbije.

Oni koji odluče da ponude saradnju nemačkim kompanijama moraju da krenu u taj poduhvat veoma dobro pripremljeni. U tom smislu neophodno je proučiti važeća pravila poslovanja: finansijski sistem, poresku politiku, nadležnosti lokalnih samouprava, mehanizme podrške, logistiku, infrastrukturu… Naravno, ne sme se zaboraviti da svaka od tridesetak privrednih oblasti u Nemačkoj ima svoje osobenosti.

U postupku osvajanja nemačkog tržišta uvek se moraju imati na umu poslovne vrednosti koje se u Nemačkoj izuzetno poštuju. Posao se shvata veoma ozbiljno na svim nivoima u kompaniji, cene se prednosti ostvarene radom a ne privilegijama i zahteva korektnost u poslovanju.

Tu posebnu radnu kulturu nemački investitori inplementiraju u brojne pogone koje su otvorili u Srbiji, pa mogu biti koristan model onima koji krenu ka nemačkom tržištu.

Budite precizni u izražavanju i poštujte zakazano vreme.sastanka. U izlaganju budite koncizni i jasni, poštujući kulturu dijaloga i raspoloživo vreme sagovornika.

Vrlo važno: poštujte njihov sistem planiranja i delanja “korak po korak”, uzlete i ekstreme po “oruk” sistemu zaboravite. I kada pomislite da možete brže, nastavite da sledite njihov korak, iz pozicije pratioca više ćete naučiti.

( izvor: Biznis i ekonomija )

Jedan komentar

  1. ridvan 25. februara 2020. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *