Ovo morate da znate ako konkurišete za posao u Nemačkoj

Svi koji ozbiljno traže posao, sasvim sigurno, pronašli su mnoga uputstva i sugestije kako konkurisati za posao. Nema sumnje, i oni koji konkurišu za posao u Nemačkoj pronalaze svoje izvore informacija. No, s obzirom na značaj koji nemački poslodavci pridaju poštovanju pravila i procedura u svim segmentima, verujemo da je korisno podsetiti kako treba konkurisati za posao u Nemačkoj.

Brojne istorijske, socijalne, kulturne i ekonomske okolnosti, tradicionalne navike i obeležja ostavile su svoj trag i dale posebnost procedurama i postupcima. Naravno, strancu koji u Nemačku dolazi u potrazi za poslom nije nimalo jednostavno da tako važan čin, kao što je konkurisanje za posao izvede u duhu i tradiciji nemačke kulture.

Saradnici portala „Nemački kutak“, a na temelju vlastitog iskustva, bavili su se kulturom konkurisanja u Nemačkoj, sa željom da olakšaju i pojednostave ove procedure, kako bi se brže i lakše stiglo do željenog cilja – posla u Nemačkoj.

Kako se zapravo konkuriše za posao u Nemačkoj ?

Konkurisanje za posao obavezno zahteva obezbedjenje hrpe dokumenata, poput CV dokumenta, motivacionog pisma, sertifikata o znanju nemačkog jezika i drugih. Nekada su se sva dokumenta dostavljala poštom, a sada se to čini elektronskom pošštom, putem imejla. Za nemačke poslodavce sva potrebna dokumenta treba objediniti u jedinstveni PDF dokument koji se zove Bewerbungsmappe.

Ovaj naziv nije jednostavno prevesti, mogao bi biti standardizovana prijavna forma. Nju prati nepisano pravilo strukture:

  • Naslovna strana Deckblatt uključuje fotografiju,ime i prezime, adresu, naziv pozicije za koju i kod koga konkurišete, datum konkurisanja i sadržaj Bewerbungsmappe . Iako fotografija nije obavezna, preporuka je priložiti je, naravno profesionalnu.
  • Iza naslovne strane treba postaviti motivaciono pismo Motivationsschreiben. Ako se ne zahteva drugačije, treba da bude na jednoj strani, sa mestom i datumom. Prilikom potpisivanja, treba najpre napisati ime, pa potom prezime. U njemu treba istaći ono zbog čega bi poslodavac bio motivisan da zaposli kandidata.
  • Motivaciono pismo prati CV dokument, takozvani Lebenslauf, sačinjen po nemačkim standardima.
  • Potom treba prikazati reference, odnosno preporuke, takozvani Arbeitszeugnis, pribavljeno od poslednja dva poslodavca. Oni koji nemaju radnog iskustva, mogu priložiti preporuke profesora sa fakulteta.

             Redosled ostalih dokumenata ne podleže posebnim pravilima, a mogao bi da bude

             ovakav:            

  • Sertifikati, priznanja, nagrade
  • Jezičke diplome i sertifikati
  • Ostali sertifikati
  • Univerzitetska diploma
  • Na poslednjoj strani treba zahvaliti za utrošeno vreme i pažnju.

Za ostvarenje tako velikog i važnog cilja, kao što je nalaženje posla u Nemačkoj, pažnju, svakako, treba posvetiti i samom postupku konkurisanja, baš onako kako se to u Nemačkoj čini.

  

( izvor: Nemački kutak )          

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *