Ovo je najstreniji posao u Srbiji

Ubrzano tempirani život u Srbiji sa sobom nosi značajan nivo stresa, a radno mesto često postaje epicentar tog stresa. Istraživanje koje je sprovođeno tokom 17 godina, obuhvatilo je 136.000 ispitanika različitih profila, otkrivajući da je posao konobara proglašen najstresnijim.

Dejan Nikolić, dugogodišnji konobar, potvrđuje rezultate istraživanja iznoseći svoje iskustvo.

„Rad u ugostiteljstvu, posebno kao konobar, zahteva ne samo fizičku snagu već i psihičku izdržljivost. Smene provedene sa tacnom u ruci, konstantno stajanje i susret sa raznovrsnim gostima, od ljubaznih do onih pod uticajem supstanci ili psihički nestabilnih, čine ovaj posao izuzetno zahtevnim. Konobar mora efikasno upravljati situacijama i održavati red u lokalu“ – deli svoje iskustvo Dejan.

Ili zbog teškoća rada ili zbog relativno niske zarade, Dejan ističe da je danas izuzetno teško pronaći kvalifikovanog konobara, a mladi se sve manje odlučuju za ovu grana ugostiteljstva.

„Prosečna plata konobara u Srbiji kreće se između 50.000 i 60.000 dinara. Mnogi konobari, s obzirom na teškoće, opredeljuju se za rad vikendom uz dnevnice do 60 eura. Sve to čini posao konobara izuzetno stresnim, što potvrđuju i moje kolege. Rezultati istraživanja ne čude“ – dodaje Dejan.

Dodatna istraživanja ukazuju da konobari, zbog stresa na radnom mestu, imaju 58% veći rizik od srčanog i moždanog udara, često se suočavajući sa potrebom za korišćenjem alkohola i cigareta kao mehanizmom suočavanja.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *