Ovo je najbolji trenutak za posao u Nemačkoj

Prema izveštaju koji je objavio Institut za istraživanje zapošljavanja (IAB), u Nemačkoj nikad nije bilo više otvorenih radnih mesta. Tako su u prva tri meseca 2017. godine poslodavci tražili 1,064 miliona radnika, što je za 9.000 više nego u poslednjem tromesečju prethodne godine., koje je dosad držalo rekord, piše Cro ekspres.

Institut svoju procenu bazira na uzorku od 8.000 nemačkih poslodavaca iz svih ekonomskih sektora koji su popunili upitnik IAB-a. Oko 77% svih otvorenih radnih mesta nalazi se u nekadašnjoj zapadnoj Nemačkoj. Oko dve trećine (64 odsto) tih radnih mesta od potencijalnog zaposlenog traži da ima završen zanat, dok ih tek 16 odsto traži visokoobrazovane radnike. Ostalih 20 % od radnika ne očekuje nikakvo posebno obrazovanje.

‘Trenutno male i srednje kompanije iznad svega traže specijalizovano osoblje sa zanatom”, izjavio je istraživač IAB-a Aleksander Kubis, prenosi Cro ekspres.

IAB prognozira da će u martu 2017. godine zaposlenost biti na rekordnom nivou u  Nemačkoj, gotovo 45 miliona zaposlenih, što bi bio porast od 670.000 u odnosu na prošlu godinu.

 

Izvor: CRO Ekspres

Jedan komentar

  1. Mare 10. maja 2017. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *