Ovih 5 stvari mogu da Vam pomognu da pronadjete posao !

 

Čini se da bi u Srbiji bilo vrlo  teško pronaći one u čijim razmišljanjima, planovima, pitanjima, nije i ono nezaobilazno: kako do posla. Za stotine hiljada onih koji su bez posla, to je pitanje opstanka i budućnosti, gotovo hamletovsko: biti il’ ne biti. Ali, istraživanje čije sno rezultate nedavno preneli, pokazuje da je nezadovoljstvo poslom, zaradom, prisutno kod značajnog broja zaposlenih. I dok mnogi traže odgovor na pitanje kako do posla, želimo da podsetimo na nekoliko važnih momenata, koji mogu da   pruže odlučujuću prednost u postupku dobijanja posla.

5saveta_posao

  1. Sastavljanju CV dokumenta treba posvetiti posebnu pažnju. To znači da brižljivo treba odabrati podatke koji će biti uneti u CV dokument, odnosno uneti one koji su od značaja za spremnost i osposobljenost kandidata za posao. I kako CV ne treba opteretiti irelevantnim podacima, tako treba naći pravu,dobru meru kojom se kvantifikuju sposobnosti i veštine koje ima kandidat. Dobro pripremljen CV dokument, sa istančanim osećajem za meru može doneti prevagu pri izboru.

 

  1. O značaju društvenih mreža nećemo govoriti, ali moramo istaći činjenicu da    poslodavci širom sveta koriste Linkedin platformu kod zapošljavanja radnika Oni koji su pripremili svoj profil i redovno ga ažuriraju, biće u svakom času dostupni menadžerima svin svojim radnim potencijalima. Linkedin je, sasvim sigurno, neophodan i poslodavcima i onima koji traže posao, o čemu svedoči gotovo pola milijarde korisnika.

 

  1. Sasvim sigurno, brojni internet pretraživači su glavni izvor podataka o slobodnim radnim mestima, koje koristi svi u potrazi za poslom. No, ne treba zanemariti ni druge mogućnosti, poput oglasa u pisanim medijima, u novinama i časopisima. U kontaktima sa ljudima iz okruženja, prijateljima i rodjacima, školskim drugovima, pa i slučajnim poznanicima, ponekad se može doći do korisnih informacija i pravovremenih saznanja. Velike kompanije često raspisuju interne oglase, do kojih se može doći samo posredstvom zaposlenih. Ne treba zaboraviti ni takozvane “spekulativne” aplikacije za posao.

 

  1. Formalno obrazovanje i stečena diploma su neophodni, ali, najčešće, ne i dovoljni za dobijanje posla. Odlučujuću prednost kandidat stiče dodatnim veštinama, stečenim neformalnim obrazovanjem. Engleski jezik je gotovo neophodan za većinu poslova, ali je sve češće potrebno znanje i drugih stranih jezika. Poznavanje marketinga i poslovanja je, takodje, poželjno,a pružaju ga biznis akademije. Informacione tehnologije su osnov svakog posla, u stalnom je progresu, pa i znanja koja već posedujemo treba unapredjivati.

 

  1. i na kraju, još nešto, što nikako nije i najmanje važno. Pravi odgovor na pitanje kako do posla je: upornošću. Po iskustvima mnogih gradjana Srbije, put do posla je trnovit, neizvestan, sa mnogo očekivanja, neostvarenih nadanja, padova, promašaja. Dogadja se da postupak izbora kandidata prolazi kroz više krugova eliminacije, a kandidat uspešno prodje sve i u finalnom krugu odluka menadžera bude u korist nekog drugog.. Sigurno da to teško padne, ali treba znati da to nije poslednja mogućnost. Otvoriće se neka nova! Sa srećom!

 

 

Jedan komentar

  1. Nikola 14. marta 2017. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *