Ovde je plata konobara i do 2000 evra

Povezanost Austrije sa zemljama bivše Jugoslavije postoji dugo vremena, a zasniva se na istorijskim, socio-ekonomskim,  privrednim, kulturnim i drugim vezama. Ekonomske migracije obeležavaju ovu deceniju, a posao u Austriji je jedan od najpoželjnijih. Austrijski privredni centri, posebno Beč znače sigurnost, kvalitet života, materijalno blagostanje.

 

Privreda Austrije, tradicionalno, neguje odredjene privredne grane koje ovoj zemlji donose veliki bruto prihod. Turizam i ugostiteljstvo obezbedjuje ovoj lepoj i uredjenoj zemlji izuzetno velike prihode,  i to, kako poslednji pokazatelji govore, podjednako u letnjoj, kao i u zimskoj sezoni.

Pred početak zimske sezone Austrijanci procenjuju da  gotovo 30.000 radnika može naći posao u Austriji, sezonski ili stalni! Naravno, ovde svoju šansu mogu naći  radnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske.

Na skijalištima i u zimskim, turističkim centrima traže profesionalce, kao što su kuvari, maseri, fizioterapeuti, kozmetičari. Za poslove konobara i održavanja higijene i nema posebnih zahteva kada je u pitanju stručna sprema. Jedini je uslov znanje nemačkog jezika.

Kada su u pitanju regioni sa najvećom tražnjom radnika, onda je to Salczburg, Tirol i Vorarlberg. U Štajerskoj i Koruškoj potražnja za radnicima je sada manja, jer oblasti jezera predstavljaju centre letnjeg turizma.

Šta zainteresovani radnici mogu očekivati od ovakvih poslova?

Za rad u šestodnevnoj radnoj nedelji, sa 54 radna časa, na ovim poslovima se može zaraditi od 1.600 do 2.000 evra mesečno. Tu treba dodati i obezbedjen smeštaj i ishranu.

Visina zarade zavisna je od mnogih faktora. Turističko ugostiteljski objekti više kategorisani obezbedjuju više zarade. Naravno, radnici sa većim profesionalnim iskustvom mogu biti bolje plaćeni, kao i oni na boljim pozicijama, koji rade odgovornije i samostalnije poslove. Angažman sezonskih radnika treba da počne početkom novembra i traje do kraja aprila, naredne godine.

Zahtevani nivo znanja nemačkog jezika zavisi od vrste posla. Za poslove konobara treba posedovati znanje nemačkog jezika, nivoa B1, a za ostale poslove dovoljno je imati sposobnost neophodne komunikacije.

S obzirom da je reč o deficitarnoj radnoj snazi u Austriji, to znatno olakšava proceduru obezbedjenja radne dozvole. Praktično, čim poslodavac pokaže interes za radnika iz inostranstva, do potrebnih dokumenata se može brzo doći.

 

( izvor: Srbija danas / Slobodna Dalmacija )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *