Ova zanimanja imuju svetlu budućnost u Nemačkoj !

Nemačka i njena zahuktala, razvojno orijentisana privreda koja kao da nema granice, već dugo je u žiži interesovanja, kako ekonomskih stručnjaka, tako i radne snage. Već dostignuti visok nivo privrednih aktivnosti, koji prate zavidni pokazatelji uspešnosti, nameće pitanja i naredne zadatke.

Kakve su projekcije razvoja nemačke privrede u narednom srednjoročju? Ako je posao u Nemačkoj sasvim prirodno bitan Nemcima, onda je postao važan čitavoj armiji radnika pristiglih u Nemačku iz evropskih zemalja, sa Bliskog istoka.  Ko zna koliko je onih kojima posao u Nemačkoj izgleda kao najprivlačnija opcija, koja treba u narednom periodu da pruži ostvarenje sna?!

Procene i prognoze o dometima i potrebama nemačke privrede za radnom snegom u narednom periodu mogu se čuti sa raznih strana, spekuliše se sa brojem potrebnih radnika i tražene stručnosti. Smatrajući ga respektabilnim, ovom prilikom prenosimo rezultate istraživanja koje je u ovom pravcu sprovela konsultantska kuća Prognos, na čijem je čelu Kristijan Belhof, a sedište je u Bazelu.

Prema toj studiji već izraženi izazov nedostatka stručne radne snage u nemačkim preduzećima  produbljivaće se u narednom periodu, pa bi 2030.godine mogao da iznosi 3 miliona, a 2040.godine čak 3,3 miliona stručnih radnika. Ovakav zaključak temelji se na  demografskim pokazateljima, po kojima je sada u Nemačkoj znatno manje porodica sa mnogo dece. Iako se u narednom periodu broj stanovnika neće znatno smanjivati, radno sposobnog stanovništva će biti manje.

Globalna eekonomska kretanja, kao što je pojačana medjunarodna konkurencija, izmenjene navike kupovanja osnovnih proizvoda, sveprisutna digitalizacija bitno će izmeniti strukturu posebno traženih poslova u Nemačkoj. Tako će neke profesije gubiti na značaju, pa će se i ugasiti.

Kao primer stručnjaci konsultantske kuće Prognos navode da će brojni poslovi iz sektora kontrole i obezbedjenja polako nestajati. Sličnu sudbinu imaće i poslovi vozača kamiona, kao i poslovi manipulacije robom – pakovanja, utovara i istovara. Savremene tehnologije potpuno će automatizovati ovakve i slične poslove.

Savremene informacione tehnologije polako će zameniti istručnjake iz oblasti računovodstva, zatim radnike u štedno kreditnim institucijama, agente u prometu nekretnina.

Naravno, sve one koji posao u Nemačkoj vide kao svoju dobitnu opciju ponajviše zanima koje će profesije biti deficitarne i pružati najbolje mogućnosti. Istraživanja ove konsultantske kuće kažu da će u znatnom broju u Nemačkoj nedostajati menadžeti, naučnici, inženjeri, lekari, medicinsko osoblje, naravno i negovatelji. Šansu će imati i neka druga kreativna zanimanja.

Eto putokaza kako se usmeriti!

( izvor: Kurir.rs / Tanjug )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *