Opada nezaposlenost u Evrozoni

Nezaposlenost u devetnaestočlanoj Evrozoni pala je na 10,5 odsto u novembru sa 10,6 procenata prethodnog meseca, što je najniža stopa u nešto više od 4 godine.

Ovo je najniža stopa nezaposlenosti od 2011. godine, kada je evrozona zaglibila u dužničku krizu koja je dovela u pitanje čak i budućnost jedinstvene valute, evra, pokazuju podaci evropske agencije za statistiku Evrostata.

NezaposlenostEvrozona

Pored toga što novi pokazatelji signaliziraju oporavak ekonomije evrozone, još više nas ohrabruje podatak  da je broj nezaposlenih u posmatranom mesecu smanjen za 130.000 ljudi, svodeći ukupan broj osoba bez zaposlenja na 16,9 miliona osoba u populaciji koja broji oko 330 miliona ljudi.

Come to my page!


Iako su podaci o broju nezaposlenih ohrabrujući, između zemalja u zoni evra i dalje ostaju velike razlike, pri čemu mnoge od njih, poput Španije i Grčke, i dalje muče muku sa stopama nezaposlenosti iznad 20 odsto, navodi američka agencija. Nasuprot tome, stopa nezaposlenosti u Nemačkoj je u novembru iznosila samo 4,5 odsto.

Razlike među članicama monetarne unije u pogledu broja mladih koji su nezaposleni još su drastičnije, primećuje AP i kao primer ponovo navodi Španiju i Grčku u kojima se stopa nezaposlenosti kod populacije životnog doba od 15 do 24 godine kreće gotovo oko 50 odsto.

 

Izvor: AP, B92

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *