Od septembra, lakše do posla u Češkoj

Češka poslednjih godina ostvaruje pravi ekonomski bum i prema iskazanim ekonomskim pokazateljima uspešnosti ova zemlja stoji rame uz rame sa moćnom Nemačkom. Razumljivo je onda da je posao u Češkoj postao atraktivan za brojne radnike iz Srbije. A od septembra ove godine  stići do posla u Češkoj biće i brže i lakše!

Brojne formalno pravne prepreke onemogućavaju ili usporavaju radni angažman radnika iz zemalja izvan Evropske unije. Složene, dugotrajne procedure su u potpunom raskoraku sa potrebama privreda u ekspanziji. Tako su i u Češkoj državni organi morali da odgovarajućim merama olakšaju nezavidan položaj u kome su se privrednici našli.

Potreba za kvalifikovanim radnicima u Češkoj je izuzetno velika, posebno u industrijskim zonama. Prema podacima iz maja ove godine, u Češkoj je bilo preko 280.000 slobodnih radnih mesta, a stopa nezaposlenosti  u Češkoj najniža je u Evropi.

Privredna komora Češke je još prošle godine zatražila olakšice kod zapošljavanja radnika iz Ukrajine, Mongolije i sa Filipina. Ministarstvo spoljnih poslova predlaže Vladi usvajanje programa Režim Srbija za zapošljvanje hiljadu radnika iz Srbije godišnje. Dok češki poslodavci pokazuju veliko interesovanje za radnike iz Srbije, u češkoj ambasadi u Beogradu čeka se i duže od tri meseca na podnošenje zahteva za vizu!

 

Koje su novine olakšanog režima?

 

Prema novinama koje će se primenjivati od septembra, ove godine, češka preduzeća sa više od 10 radnika i poslovanjem dužim od dve godine, a sa preporkom agencije Čehinvest ili asocijacije privrednika, mogu da potraže radnike iz Srbije i po ubrzanom, jednostavnijem režimu zatraže radnu dozvolu.

Preduzeća su dužna da radnike iz Srbije zaposle na period od najmanje godinu dana, pod istim uslovima i sa istom platom koju imaju češki radnici. Ako poslodavac zapošljava više od 30 radnika iz Srbije, dužan je da im u dogovoru sa lokalnim vlastima obezbedi smeštaj.

„Kontrolisani dolazak radnika koji zaista žele kod nas da rade i da zarađuju je koristan za našu privredu. Važno je i da se provere ljudi koji žele da rade u Češkoj da li imaju čist izvod iz krivičnog registra“, kazao je za dnevnik „Pravo“ predsednik Odbora za spoljnu politiku Poslaničkog doma češkog parlamenta, Vit Rakušan.

Nedostatak stručne radne snage sve češće dovodi češke poslodavce u situaciju da otkazuju ugovorene poslove ili prekoračuju dogovorene rokove. Neki, pak, kao fabrika automobila Škoda iz Mlade Boleslave razmatra mogućnost da proširi proizvodnju i deo prenese u neku drugu zemlju. Angažovanje stranih radnika po olakšanom postupku kao što je ovaj za radnike iz Srbije, treba efikasno da rešava problem deficita stručne radne snage u Češkoj.

 

 

( izvor: Tanjug/Mondo )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *