Od sada posao na Malti samo legalno

Interesovanje naših nezaposlenih radnika za posao na Malti godinama postoji i dobija na intenzitetu. Dobar posao Malta je ponudila mnogima i to ohrabruje ljude, budi nadu da će i oni pronaći svoje mesto. A iskustava ima raznih, pa i onih o radu na crno, izneverenim obećanjima, prevarama.

Upravo su takve okolnosti inicirale pokušaje da se sistemski regulišu radni angažmani naših radnika koji odlaze u inostranstvo. Tako je krajem prošle godine ministar za rad Zoran Djordjević sa svojim slovačkim kolegom potpisao protokol koji detaljno reguliše način i uslove pod kojima naši radnici rade u Slovačkoj. Ovo je posebno važno, imajući u vidu da početkom maja, ove godine stupa na snagu Zakon o zapošljavanju stranaca u Slovačkoj.

Koliko Srba radi na Malti

Iako preciznih podataka nema, zna se da je vrlo brojna populacija naših radnika na Malti. U Sektoru za zapošljavanje Ministarstva za rad Republike Srbije kažu da se znatan broj naših radnika koji rade na Malti obraćao njima u nameri da reguliše svoja prava.

Tako je došlo do toga da bi Srbija i Malta trebalo  u narednih trideset dana da potpišu protokol o saradnji, kako bi se sprečio rad na crno naših radnika na Malti i zaštitila njihova prava.

Posao na Malti

Zvanični podaci koje je Malta objavila za 2016.godinu govore da je na Malti bilo 1.380 radnika iz Srbije. Nezvanične procene upučuju na podatak je broj radnika nekoliko desetina puta veći – od 35.000 do 40.000 gradjana iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore radi na Malti nelegalno, što odgovara jednoj desetini ukupnog stanovništva Malte.

„U narednom periodu mi ćemo zaključivati sporazume i protokole da bi se obezbedila zaštita naših građana“, kažu u sektoru za zapošljavanje Ministarstva rada. Napominju da se radi na protokolu sa Ruskom Federacijom. Sa Belorusijom, Slovačkom i Bosnom i Hercegovinom postoje već sporazumi o privremenom zapošljavanju, a sa Madjarskom je potpisan memorandum o saradnji.

Pozitivni efekti ovakvog pristupa rešavanju problema nelegalnog rada u inostranstvu mogu se potvrditi podatkom da je prošle godine posredstvom agencija otišlo 7.000 radnika u inostranstvo, dvostruko više nego ranije.

Kakva je situacija sa drugim zemljama ?

Sa Nemačkom i Hrvatskom, kuda odlazi veliki broj naših radnika, sporazumi nisu još uvek potpisani.
Pred početak nove sezone poslova u inostranstvu u Ministarstvu za rad apeluju da se traženje posla u inostranstvu poveri isključivo ovlašćenim agencijama. Ima ih ukupno 106, a mogu se naći na zvaničnom sajtu Ministarstva za rad. Tako radnici mogu računati na svu potrebnu pomoć oko obezbedjenja dokumentacije i ostalih procedura, kao i na pomoć u zaštiti prava koje imaju.

( izvor: Ekonomski onlajn )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *