Od sada lakše i brže do zaposlenja u Nemačkoj

Ostvarenje velikog sna mnogih naših sunarodnika, odnosno nalaženje posla u Nemačkoj i useljenje u ovu zemlju treba da postane i brže i lakše, zahvaljujući novom Zakonu o useljavanju u Nemačku.

Šta Nemačka želi da postigne novim zakonom?

Ekonomski, socijalni, demografski i razni drugi faktori sve više otežavaju normalno funkcionisanje zahuktale nemačke privrede. Najniža stopa nezaposlenosti, sve starije stanovništvo znatno umanjuju mogućnost privrednicima da za slobodne pozicije angažuju kvalifikovanu radnu snagu. Tako oni uporno ponavljaju da angažovanje radnika iz zemalja Evropske unije nije dovoljno za narasle potrebe nemačke privrede.

I rešenje se upravo traži u radnicima iz trećih zemalja. A od novog Zakona o useljavanju, kako u njegovom nacrtu stoji, očekuje se da Nemačku učini znatno uspešnijom u dovodjenju radnika iz trećih zemalja. Pod trećim zemljama podrazumevaju se zemlje koje nisu članice Evropske unije, poput Srbije.

Nemačka ubrzano sprovodi proceduru pripreme i usvajanja novog zakona, tako da je nacrt zakona koji priprema Ministarstvo unutrašnjih poslova već poslat Ministarstvu rada i Ministarstvu privrede. A već krajem avgusta nacrt treba da bude predstavljen kabinetu kancelarke Angele Merkel.

Kako će se birati budući useljenici?

Oko kriterijuma, odnosno sistema odabira kandidata još uvek postoje odredjene nedoumice. Naime, Nemačka nije želela da, poput Velike Britanije, Kanade i Australije, kandidate podvrgava višestrukim proverama, boduje po odredjenim kriterijumima i utvrdjuje minimalni broj potrebnih poena.

Prema nacrtu zakona, kriterijumi ostaju isti, a to su nivo obrazovanja, znanje nemačkog jezika, kompatibilnost sa nemačkim tržištem rada. Kandidati se po ovim kriterijumima neće bodovati, ali se stručnjaci još uvek nisu usaglasili po kojem principu će se utvrdjivati ko može da dobije vizu.

Priznavanje diploma u Nemačkoj

Nemci ističu da imaju jedan od najjednostavnijih useljeničkih zakona za ljude sa visokim kvalifikacijama, Tomas Libig, stručnjak za migracije u OECD-u kaže:

„Pod sadašnjim uslovima jednostavnije je doći u Nemačku nego recimo u Kanadu, Nemački sistem koncentriše se na diplome. Ako imate papire da ste kvalifikovani i ako imate posao, možete doći i bez znanja nemačkog“.

Ali, pravi problem nastaje kod radnika sa srednjom stručnom spremom. A baš oni čine preko 60% nemačkog tržišta rada. Nemačkoj najviše nedostaju medicinske sestre, bolničarke, negovatelji, vaspitačice, električari, stolari… Priznavanje njihovih diploma do sada je išlo teže, pa se od novog zakona očekuje da uklanjanjem ovih barijera znatno unapredi integraciju na tržištu rada.

Iako u Nemačkoj nemaju iskustva sa ovim, sada nemaačka vlada ozbiljno razmatra mogućnost izdavanja viza radnicima sa srednjom stručnom spremom.

( izvor: Dojče vele )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *