Od ovog posla lako možete zaraditi hiljadu evra mesečno i to u Srbiji

Zarada od hiljadu evra još uvek je u Srbiji magična granica o kojoj maštaju i zaposleni i nezaposleni. Da postoje poslovi koji donose dobru zaradu, znamo svi. Ali, da berberi mogu da zarade 1.000 evra – to i nije očekivano i znano!

Kako to obično biva, za odredjenim vrstama posla vremenom se veoma menjala tražnja, a time je i mogućnost plasmana robe ili usluge nastale ovim radom oscilirala, što je, u krajnjoj instanci značilo da se radeći taj posao moglo zaraditi nekad više, nekad manje.

No, kada je reč o poslu berbera, onda se u višedecenijskom periodu može govoriti o vrlo skromnoj poziciji koju je ovaj posao imao na lestvici traženih poslova, odnosno o vrlo niskim zaradama koje su ostvarivali izvršioci. Istina, i drugi pružaoci ličnih usluga nisu lako uspevali da svoj rad valorizuju na tržištu.

 

hiljadu_evra

A posao berbera ima svoje specifičnosti, a i vrlo dugu tradiciju koja objašnjava njegovu posebnost.

Istorijski podaci kažu da su u starom Egiptu sveštenici, pored ostalog, obavljali poslove berbera, kao deo verovanja da se šišanjem i brijanjem uklanjaju demoni od ljudi.

U antičkoj Grčkoj berberi su bili pravi zanat, ali su, uz svoj posao, obavljali i neke medicinske zahvate. Ovi majstori su u to vreme izvodili i radikalne zahvate “puštanja krvi”, uz pomoć pijavica.

Dugo vremena berberi ne rade takve stvari, već svojom veštinom šišanja i uredjivanja brade pružaju mogućnost muškoj populaciji da budu negovani, uredni i u skladu sa aktuelnim modnim trendom.

Da je moć modnih magnata velika, osetili su i berberi na svojoj koži. Posle godina krize i nedovoljne pažnje koja se poklanjala izgledu muškog lica, od 2012.godine kao da počinje renesansa muške brade. Onima koji drže do svog statusa, položaja u društvu, poslovnog i, naravno, ličnog uspeha, neizostavno je trebalo obezbediti mesta gde će se berberske usluge pružati u širokom asortimanu.

I što je još važnije, postali su potrebni dobri majstori koji će umeti da zadovolje i najzahtevnije korisnike usluga. Potražnja za ovim majstorima naglo je rasla, a time je i zarada koja im se nudi znatno skočila. Tako je u nekim oglasima kojima se traže berberi ponudjena zarada od 100.000 do 120.000 dinara mesečno, verovali ili ne!

Jedan od vlasnika berbernice u Beogradu objanio je da je reč o ukupnoj zaradi koja se može ostvariti, a čini je osnovna zarada od 60.000 do 70.000 dinara, kao i napojnica, bakšiš od 30.000 do 40.000 dinara.

Stručnjaci kažu da će berberi tek biti traženi na tržištu radne snage, a da je ponuda stručnih radnika brlo skromna. I dok ciljna grupa za berbernice postaje sve veća, u Beogradu se pristupa otvaranju svojevrsnih klubova za muškarce, koji će pružati sveobuhvatnu uslugu pripadnicima jačeg pola.
( izvor: Telegraf )

Jedan komentar

  1. Bojana 9. februara 2018. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *