NOVINA ZA RADNIKE IZ SRBIJE – DO NEMAČKE VIZE PREKO LUTRIJE!

Dok nova koaliciona vlada Nemačke izražava opredeljenje da preko potrebnu radnu snagu Nemačkoj obezbedi i prijemom radnika sa Zapadnog Balkana, neke nove birokratske mere donose zabunu i zabrinutost radnicima iz Srbije. Da li će se i kako do nemačkih viza dolaziti preko lutrije?!

Najpre je iz Instituta za istraživanje tržišta rada u Nemačkoj stigla procena da je najjačoj evropskoj ekonomiji potrebno oko 400.000 stranih radnika, kako bi održala konstantan broj zaposlenih na tržištu rada.

Nova koaliciona vlada, čije se ozvaničenje priprema ovih dana, požurila je da podrži koncept povećanja radne snage stranim radnicima, posebno onim sa Zapadnog Balkana.

Ne zadugo, nemački organi vlasti izneli su podatke o enormno velikom broju zahteva za dobijanje radne vize koje su nemačkim vlastima uputili radnici iz Srbije. Ambasade i konzularna predstavništva su to potkrepili podacima da su prosto zatrpani zahtevima za dobijanje radnih viza i da ne stižu da ih blagovremeno obrade.

Tako nemačke vlasti nalaze rešenje, u skladu sa usvojenim pravilima za Zapadni Balkan, uvodeći novi model za radnike sa ovog područja.

Lutrijom do radne vize

Novi model je po svojoj suštini sistem lutrije koji bi, kako kažu, dao podjednaku šansu svim radnicima koji apliciraju za radnu vizu u Nemačkoj.

„Da bi se omogućiča podjednaka mogućnost za sve zainteresovane iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i tz. Kosova, odlučeno je da se od decembra ove godine organizuje svojevrsna lutrija za vize i to na mesečnom nivou“, kažu u saopštenju.

Šta to zaista znači?

Svi radnici sa Zapadnog Balkana koji to žele mogu da apliciraju za radnu vizu u Nemačkoj, ali će samo najsrećniji dobiti termin za razgovor! Inače, prijave će se primati do 17.decembra, u podne.

O samom postupku izvlačenja u ambasadi kažu:

„Postupak izvlačenja će biti održan u poslednjoj nedelji decembra u Ministarstvu spoljnih poslova u Berlinu. Nakon toga će osobe izvučene u decembru 2021. biti obaveštene od strane ambasade kada je njihov termin u januaru 2022. Sve registracije koje su izvršene od 1. do 17. decembra 2021. će učestvovati u postupku izvlačenja.

Još jedna važna informacija:

Ranije izvršena registracija nema prednost u odnosu na onu koja je usledila od 1. do 17. decembra 2021″, navodi se u obaveštenju ambasade.

Kako se može ući u Nemačku?

Prema trenutnoj situaciji, sve zemlje Zapadnog Balkana nalaze se na crvenoj korona listi, pa je ograničen ulazak njihovih gradjana u Nemačku. Svi putnici moraju da popune neophodne formulare, ali i da po dolasku u Nemačku budu u desetodnevnom karantinu, izuzev onih koji su vakcinisani nekom od vakcina koje je odobrila Evropska agencija za lekove ( EMA ). To su: “fajzer”, “moderna” i “astra zeneka”.

Nema sumnje, sve novine i informacije koje prate život i rad u Nemačkoj veoma su zanimljive radnicima iz Srbije. U prilog tome govori podatak da je prošle godine skoro polovina svih naših radnika koji su otišli na rad u neku od zemalja Evropske unije, odabrala baš Nemačku za svoje odredište.

( izvor: B92 )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *