NOVE MERE PODSTiCANJA ZAPOŠLJAVANJA  

Kao i prethodnih godina, tako je i za 2017.godinu Nacionalna služba za zapošljavanje pripremila i objavila  niz prograna i mera koje treba da budu dodatni podsticaj zapošljavanju, posebno zapošljavanju invalida i teže zapošljivih kategorija .

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, na kraju 2016.godine stopa nezaposlenosti u Republici Srbiji iznosila je 13%, odnosno nešto manje od sedam stotina hiljada  gradjana je na evidenciji nezaposlenih. To je u poslednjih nekoliko godina najniža stopa nezaposlenosti, što ohrabruje u nameri da se do kraja godine stopa nezaposlenosti snizi na 10,5%.

U Privrednoj komori Srbije o novim posticajnim merama govorio je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, istakao je da poslodavci pokazuju veliko interesovanje za javni poziv za otvaranje novih radnih mesta, za koje se dodeljuju subvencije u iznosu od 150.000 – 300.000 dinara, za svako novootvoreno radno mesto. Za ove namene izdvojeno je ukupno 2,8 milijardi dinara.

Prioritet Nacionalne službe za zapošljavanje prilikom definisanja ovh programa je podsticaj zapošljvanju lica sa invaliditetom i teže zapošljivih kategorija, kao što su mladji od 30 godina, stariji od 50 godina, Romi, korisnici socijalne pomoći, žrtve nasilja i slični.

Javnim pozivom za samozapošljavanje, predvidjeno je da se za započinjanje samostalnog posla jednokratno dodele sredstva u iznosu od 180.000 dinara, zatim 200.000 dinara ako je reč o viškovima zaposlenih, odnosno 220.000 dinara invalidnim licima koji započinju posao.

Sa pripremljenim biznis planom po javnom pozivu za sredstva za podsticaj samozapošljavanja može se konkurisati do 10.aprila,ove godine, dok poslodavci mogu konkurisati za podsticajna sredstva za svako novootvoreno radno mesto  za teže zapošljiva lica do 30.novembra, 2017.godine, odnosno dok se ne utroše sva izdvojena sredstva.

Kao i prethodnih godina, Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je javni konkurs za sprovodjenje javnih radova, namenjen nezaposlenim licima, kao i licima sa invaliditetom. Odobrena su i sredstva za refundaciju troškova podrške osobama sa invaliditetom.

Pored ovih, raspisan je i javni poziv za sprovodjenje programa stručne prakse, sticanje stručnih znanja za nekvalifikovana lica, sticanje stručnih znanja za viškove zaposlenih i za dugo nezaposlena lica ( ona koja su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje duže od 18 meseci).

Sve potrebne informacije, vezane za način konkurisanja, uslove i kriterijume, mogu se naći na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje.

 

Izvor: NSZ

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *