NI POSAO U SLOVENIJI NIJE UVEK SIGURAN!

Kada bi bili u prilici da posao biraju prema svojim željama i opšte prihvaćenom uverenju o najboljim zemljama za život i rad, mnogo radnika iz Srbije i ostalih zemalja regiona odabralo bi Sloveniju. Naravno, mnogo je prednosti koje ima ova zemlja, ali je posebno značajna ona po kojoj Slovenija važi za dobro uredjenu i organizovanu sredinu koja pruža sigurnost u svakom pogledu.

Ali, nije uvek tako. Ponekad može biti i ovako.

U raznim javnim objavama već niz godina govori se o položaju radnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije i drugih zemalja u Sloveniji, ističući nepoštovanje propisa i izbegavanje primene zakonskih odredbi kojima se štite prava radnika – neredovne isplate zarada, neplaćeni porezi i doprinosi, krivotvorenje potpisa radnika…

Slovenačka policija i slučaj gradjevinskih radnika

Gradjevinski radnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije, koji inače često nalaze posao u Sloveniji, ovoga puta su bili privučeni ponudom koju su uputila trojica slovenačkih državljanja. U dugotrajnoj istrazi Kriminalističke policije u Celju utvrdjeno je da je oko 500 radnika prevareno, a tom prilikom oštećeno za iznos od preko dva miliona evra u periodu od osam godina.

Kako se odvijao radni angažman?

Trojica osumnjičenih „fiktivnih“ direktora imali su u ovom periodu ukupno 22 kompanije. Radnici su najpre bili u jednoj od kompanija, a ubrzo prebačeni u neku drugu „fiktivnu“ kompaniju.

Šestorica radnika o kojoj piše i portal Radio televizije Slovenije krenula je tim putem. Ponudjen im je posao u gradjevinskoj industriji, osmočasovno radno vreme i satnina od 5 evra.

U Sloveniji su imali samo nekoliko sati da urede privremeni boravak, na adresi koju nisu videli, otvore prepaid telefonski broj u Sloveniji i tekući račun i potpišu ugovor o radu sa firmom Gargos iz Škofje Loke.

Popodne su već bili na putu za Francusku, gde ih je čekao smeštaj u manjoj stambenoj kući i odlazak na gradilište drugi dan. Međutim, umesto dogovorenih pet evra po satu dobili su minimalnu platu.

Ubrzo su preseljeni na novo gradilište, koje je bilo gotovo 200 kilometara udaljeno od mesta njihovog smještaja. Tako je 10-časovno radno vreme sa prevozom dostiglo više od 13 sati dnevno, šest dana u sedmici.

Nakon devet meseci ovakvog rada i minimalne zarade, stigle su nove nevolje. Plate nije bilo onog dana kada se očekivala isplata, ali nije bilo ni “šefa”. Srećom, razumevanje je pokazao investitor projekta iz Francuske koji je ove radnike zaposlio direktno u svojoj kompaniji.

Tako su radnici otkrili da je „šef“  krivotvorio potpisivanje prekida radnog odnosa, što je sve zaposlene ostavilo bez radne dozvole, te se stoga nisu mogli vratiti francuskom poslodavcu, gde su prošli mesec „radili“ na crno bez njihovog znanja. Osim toga, to je takođe značilo da su napuštanjem sistema zdravstvenog osiguranja u Sloveniji njihove porodice u Bosni i Hercegovini ostale bez zdravstvenog osiguranja.

Da slučaj ovih radnika i nije usamljen u Sloveniji, radnicima su potvrdili u Radničkoj savetodavnoj službi Slovenije kojoj se skoro svakodnevno obraćaju radnici za pomoć i savet.

S toga – oprez!

( izvor: Agencija STA )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *